Putin odobrio plan jačanja od cyber-napada

Putin: Nova 'informatička sigurnosna doktrina' Kremlja na snagu stupa otkad je pažnja usmjerena na sve češća hakiranja, koja se događaju pod pokroviteljstvom država. (EPA)

Ruski predsjednik Vladimir Putin odobrio je dalekosežni plan čiji je cilj pojačati odbranu države od informatičkih napada iz inozemstva i suzbiti ono što on smatra stranim utjecajem, prenose svjetske agencije.

Nova “informatička sigurnosna doktrina” Kremlja na snagu stupa otkad je pažnja usmjerena na sve češća hakiranja, koja se događaju pod pokroviteljstvom država.

To je posebno slučaj nakon što su Sjedinjene Američke Države okrivile Moskvu za informatičke napade čiji je cilj bio utjecati na prošlomjesečne predsjedničke izbore, na kojima je pobijedio republikanski kandidat Donald Trump.

Pojedinosti o prijetnjama

Dokument sadrži pojedinosti o mnoštvu prijetnji zbog kojih je Kremlj zabrinut, podatke o stranim hakiranjima i negativnom medijskom “pokrivanju” događaja u inozemstvu te podatke o “urušavanju tradicionalnih ruskih duhovnih i moralnih vrijednosti”.

Dalekosežan plan nudi malo konkretnih poteza, no objedinjuje opće ciljeve nove politike, koja uključuje vojnu promociju i jačanje kontrole nad internetom u Rusiji.

Zvanična Moskva potrošila je znatnu svotu novca na televizijske programe koje finansira država, kao i programe koji emitiraju promociju Kremlja širom svijeta.

Izvor: Agencije