Putin odobrio letove ruskih aviokompanija za Kairo

Odobrenje nastavka aviosaobraćaja prema Kairu stupilo je na snagu 2. januara (EPA)

Predsjednik Rusije Vladimir Putin odobrio je nastavak letova ruskih aviokompanija za Kairo, sudeći po dokumentu koji je u četvrtak objavila ruska Vlada na svojoj internet stranici.

Rusija je prekinula civilni zračni saobraćaj prema Egiptu u oktobru 2015. godine, nakon što su pripadnici oružanih grupa detonirali bombu u avionu ruske aviokompanije Metrojet dok je napuštao turističko mjesto Sharm el-Sheikh.

Tada je poginulo 224 putnika u avionu.

Putinovo odobrenje nastavka aviosaobraćaja prema Kairu stupilo je na snagu 2. januara, navodi se u dokumentu ruske Vlade, iako nisu objavljeni nikakvi vremenski rokovi za nastavak zračnog saobraćaja.

Isil odgovoran za bombaški napad

Izvori iz egipatske službe civilne avijacije saopćili su da će se prvo nastaviti letovi između Kaira i Moskve u februaru.

Pregovori o obnovi zračnog saobraćaja prema crvenomorskim turističkim mjestima Sharm el-Sheikhu i Hurghadi, popularnih među ruskim turistima, uslijedit će u aprilu.

“Nastavak letova između Rusije i Kaira veoma je dobar znak, uzimajući u obzir mogućnost da će čarter letovi prema crvenomorskim turističkim destinacijama uskoro početi”, navela je novinska agencija RIA izjavu čelnice udruženja ruskih turoperatera Maje Lomidze.

Bombaški napad 2015. godine na letu aviokompanije Metrojet, za koji je odgovornost preuzela oružana grupa Islamska država Irak i Levant, i ruski prekid letova nanijeli su teške udarce egipatskom turizmu, prenosi agencija Reuters.

Izvor: Agencije