Putin: Odnosi SAD-a i Rusije na najnižoj tački od Hladnog rata

Putin je pozvao na vraćanje normalnog dijaloga sa SAD-om (Reuters)

Predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin rekao je na ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu da su odnosi između Moskve i Washingtona u najnižoj tački od vremena Hladnog rata.

Putin je pozvao američke biznismene na pomoć u vraćanju normalnog dijaloga Moskve i Washingtona, dodavši da su dobri odnosi između SAD-a i Rusije od interesa za obje države.

“Pomozite nam da vratimo normalan politički dijalog. Pitam vas u ime Rusije i obraćam se američkoj strani: pomozite novom predsjedniku i novoj administraciji”, rekao je Putin poslovnim dužnosnicima na gospodarskom forumu u Sankt Peterburgu.

Najavio je i da će Moskva nastaviti razgovarati s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom i njegovom administracijom.

Po njegovim riječima, samo snažni trgovinski i investicijski odnosi između Rusije i SAD-a mogu poslužiti kao “zaštitna mreža” od političke nestabilnosti.

“SAD je uvijek bio naš važan trgovinski partner. Ruske vlasti će se truditi da poslovanje u Rusiji bude profitabilno za sve, uključujući i partnere iz SAD-a. Dat ćemo sve sve od sebe kako bi poslovanje u Rusiji bilo profitabilno za američke partnere”, rekao je Putin.

Izrazio je zadovoljstvo zbog sudjelovanja američkih biznismena na gospodarskom forumu u Sankt Peterburgu, usprkos tome što su, kako je ocijenio, odnosi Rusije i SAD “na najnižoj razini” od Hladnog rata.

‘Rusofobija neće trajati dugo’

Tokom jučerašnjeg susreta s direktorima svjetskih novinskih agencija, Putin je rekao da je “rusofobija na Zapadu kontraproduktivna i neće trajati dugo, jer šteti objema stranama”.

Ključni nesporazum nalazi se u ukrajinskoj krizi, podsjećaju agencije.

SAD i Europska unija su uveli sankcije Moskvi zbog aneksije Krima 2014. godine, kao i zbog podržavanja proruske pobune na istoku Ukrajine.

Po Putinovim riječima, ekonomske sankcije protiv Rusije nisu imale učinka, dodavši da predviđa kako će se trenutni razdori u odnosima smiriti.

Izvor: Agencije