Putin nudi Saudijskoj Arabiji rusko oružje

Ruski predsjednik smatra da bi rusko oružje zaštitilo svako infrastrukturno postrojenje u Saudijskoj Arabiji (EPA)

Ruski predsjednik Valdimir Putin ponudio je u Ankari Saudijskoj Arabiji da joj Rusija proda svoje oružje, poslije napada na naftna postrojenja te zemlje. 

“Spemni smo da osiguramo značajnu pomoć Saudijskoj Arabiji i ta zemlja bi donijela mudru državničku odluku kao što je to svojevremeno učinio Iran kupovinom S-300 i kao što je turski predsjednik Erdogan uradio kada je kupio posljednji S-400 protivzračni odbrambeni sistem od Rusije”, rekao je Putin, objavio je Reuters, prenosi Tanjug.

On je poslije razgovora s turskim i iranskim kolegama, Recepom Tayyipom Erdoganomm i Hassanom Rouhanijem, o Siriji, istakao da bi to oružje zaštitilo svako infrastrukturno postrojenje u Saudijskoj Arabiji.

Napad na saudijska postrojenja

Rusija je danas također poručila da nije prihvatljivo govoriti o mogućoj osveti za napade na saudijska naftna postrojenja te je pozvala zemlje u regiji i širu međunarodnu zajednicu da ne brzaju sa zaključcima smatrajući da je kontraproduktivno koristiti taj izgred za jačanje napetosti s Iranom.

“Vjerujemo da je kontraproduktivno koristiti ovo što se dogodilo za jačanje napetosti u vezi Irana u skladu s dobro poznatom američkom politikom”, saopćilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova, objavio je Reuters.

“Prijedlozi da se poduzmu stroge mjere osvete, o kojima se, čini se, razgovara u Washingtonu, još su više neprihvatljive”, dodaje se, prenosi Hina.

Rusija, kako stoji u saopćenju, vjeruje da su razmjena napada na civilne mete “izravna posljedica žestokog vojnog sukoba i političke krize u Jemenu”.

Kremlj je pozvao bliskoistočne zemlje i širu međunarodnu zajednicu da ne brzaju sa zaključcima u vezi tih napada.

Izvor: Agencije