Putin: Nisam išao u SAD jer nije uništio plutonij

Vladimir Putin: Naši partneri moraju shvatiti kako bi trebali ispuniti svoje obaveze (Reuters)

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je u četvrtak kako je glavni razlog što nije učestvovao na samitu o nuklearnoj sigurnosti u Sjedinjenim Američkim Državama prošle sedmice to što zvanični Washington nije uništio svoje zalihe plutonija, od kojeg se može izraditi nuklearno oružje, javljaju svjetske agencije.

“Naši partneri moraju shvatiti kako bi trebali ispuniti svoje obaveze”, rekao je Putin, prenosi agencija Reuters.

Lider Rusije je naveo kako su se njegova država i SAD početkom 2000. godine saglasili kako i jedna i druga strana trebaju eliminirati svoje rezerve plutonija, koji bi se mogao koristiti za nuklearno naoružanje.

Dodao je kako je to Rusija učinila, dok SAD nije.

Zvaničnici više od 50 država i međunarodnih organizacija učestvovali su na samitu o nuklearnoj sigurnosti u Washingtonu, gdje se razgovaralo o načinima za sprečavanje nuklearnog rata i sigurnom rukovanju i transportu nuklearnih materijala.

Saradnja i ‘špijunaža’

Aktuelni ruski premijer Dmitrij Medvedev je 2010. godine doputovao u Washington, na prvi Samit o nuklearnoj sigurnosti.

On i njegov domaćin, predsjednik SAD-a Barack Obama, saglasili su se kako je vrijeme da se spriječi da nuklearni materijali dopadnu u pogrešne ruke.

Nakon završetka Hladnog rata, Moskva i Washington su sarađivali na osiguraju nuklearnog materijala u bivšim sovjetskim državama i Rusiji.

No, ruske sigurnosne službe odavno sumnjaju kako je program sigurnosti, ustvari, špijuniranje Rusije i kako Obamina administracija nastoji raditi protiv ruskih interesa.

Izvor: Al Jazeera i agencije