Oglasi

Putin Nikoliću uručio Orden prijateljstva

Visoka državna nagrada Ruske Federacije bivšem predsjedniku Srbije je uručena u Kremlju.
Ukaz o dodjeli Ordena prijateljstva Putin je potpisao 30. maja 2017. godine, u vrijeme dok je Nikolić još obavljao funkciju predsjednika SrbijeAP/Tanjug

Ruski predsjednik Vladimir Putin uručio je danas predsjedniku Nacionalnog saveta za koordinaciju saradnje sa Ruskom Federacijom i NR Kinom Tomislavu Nikoliću Orden prijateljstva za veliki lični doprinos u jačanju strateškog partnerstva i prijateljskih veza između dvije države, prenosi Tanjug.

„Svako ko odlikuje razmišlja kome daje orden, kao i onaj ko prima odlikovanje razmišlja od koga ga je primio“, rekao je Nikolić uoči svečane ceremonije.

Ukaz o dodjeli Ordena prijateljstva Putin je potpisao 30. maja 2017. godine, u vrijeme dok je Nikolić još obavljao funkciju predsjednika Srbije.

Visoka državna nagrada Ruske Federacije bivšem predsjedniku Srbije je uručena u Kremlju, na svečanosti povodom Dana nacionalnog jedinstva.

Najbliži prijatelj i saradnik

Orden prijateljstva dodjeljuje se stranim državljanima za posebne zasluge u jačanju mira, prijateljstva.

„Ovaj orden u ime građana Srbije dobijam od Ruske Federacije, države koja za Srbiju i srpski narod istorijski predstavlja najbližeg prijatelja i saveznika. Ovaj orden dobijam od ruskog naroda, koji nam je blizak po poreklu, jeziku, veri, istoriji, sa kojim gradimo zajedničku budućnost“, rekao je Nikolić na ceremoniji.

Nikolić je izrazio zadovoljstvo što je Putin, kako je rekao, prepoznao napore koje je on kao predsjednik Srbije, od maja 2012. do maja 2017. godine, „uložio da i pored mnogobrojnih teškoća i prepreka naše odnose dovedemo do nivoa strateških“.

Nikolić je u razgovoru sa novinarima rekao kako su „novi predsednik i Vlada Srbije na istom putu da razvijaju saradnju sa Rusijom“.

On je naveo kako je Kancelariju, na čijem je čelu, osnovala Vlada Srbije, a da su devet ministara članovi Saveta i naglasio je da će uskoro biti novih programa saradnje sa Rusijom, ali nije precizirao o čemu je riječ.

„Na dobrom smo putu da bolje sarađujemo, očekujemo ruske investitore“, rekao je Nikolić.

Tradicionalne veze

Ipak, ocijenio je Nikolić, vanjskotrgovinska razmjena nije u skladu sa „dobrim odnosima koje imamo s Rusijom“ i dodao kako „niko ozbiljan u Srbiji“ nije bio protiv saradnje sa prijateljskom Rusijom sa kojom „nas vežu tradicionalne istorijske, religiozne, kulturne i druge veze“.

Državna nagrada Rusije - Orden prijateljstva dodjeljuje se od 1994. godine stranim državljanima za posebne zasluge u jačanju mira, prijateljstva, saradnje i uzajamnog razumijevanja među narodima, za zbližavanje i uzajamno bogaćenje kultura.

Orden je napravljen od srebra sa pozlatom, okružen lovorovim granama sa zelenim i crvenim tačkama od rubina.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.