Putin: Naši vojnici u Siriji ispunjavaju zadatak

Putin: U proteklim godinama, suočili smo se sa stranim pritiscima i svim mogućim sredstvima u tome – o mitovima o ruskoj agresiji, preko miješanja u izbore do progona naših sportaša (AP)

Predsjednik Vladimir Putin kazao je kako Rusija želi normalizirati veze sa Sjedinjenim Američkim Državama i udružiti napore u borbi protiv međunarodnog „terorizma“.

Tokom obraćanja naciji, Putin je izjavio kako je Rusija sprema učestvovati u borbi protiv globalnih izazova – ukoliko se poštuju njeni interesi.

„Ne želimo sukobe ni sa kime. Za razliku od naših stranih kolega koji vide Rusiju kao neprijatelja, mi nikada nismo tražili neprijatelje – mi trebamo prijatelje. No, nećemo dozvoliti nikakvo miješanje u naše interese ili njihovo zanemarivanje“, rekao je u govoru pred zvaničnicima i zakonodavcima koji je prenošen na televiziji.

Ruski odnosi sa Zapadom pali su na najniži nivo od Hladnog rata zbog krize u Ukrajini i rata u Siriji. Tokom predizborne kampanje u SAD-u, administracija Baracka Obame optužila je Rusiju za hakiranje američkih političkih internetskih stranica i email adresa kako bi pokušala utjecati na glasove.

O Donaldu Trumpu

Kremlj je odbacio ove optužbe.

„U proteklim godinama, suočili smo se sa stranim pritiscima i svim mogućim sredstvima u tome – o mitovima o ruskoj agresiji, preko miješanja u izbore do progona naših sportaša“, istakao je Putin, govoreći i o dopinškom skandalu zbog mnogi ruski sportaši nisu učestvovali na Olimpijskim igrama u Riju.

Putin je dodao kako se Rusija raduje popravljanju odnosa sa SAD-om nakon što funkciju preuzme novoizabrani lider Donald Trump.

„Spremni smo za saradnju sa novom američkom administracijom. Važno je da normaliziramo i razvijemo naše bilateralne odnose na jednakim i obostrano korisnim osnovama. Dijelimo odgovornost za globalnu sigurnost i stabilnost“, kazao je ruski lider.

Dodao je kako se nada da će Moskva i Washington udružiti napore u borbi protiv međunarodnog terorizma.

„Naši vojnici u Siriji ispunjavaju taj zadatak“, naveo je.

Izvor: Agencije