Putin naredio vojsci da osigura morski prostor u Siriji

Sporazum, potpisan između Rusije i sirijske vlade 2015, uključuje razmještanje ruskih aviona i vojnika na neodređeno vrijeme u bazi Hmeymim (EPA)

Ruski predsjednik Vladimir Putin naredio je ruskoj vojsci da osigura dodatne nekretnine i morski prostor u Siriji, javlja Anadolija.

Prema odluci, Putin je zadužio ministarstva odbrane i vanjskih poslova da pregovaraju sa sirijskim zvaničnicima o dodatnoj dodjeli nekretnina i morskog područja ruskim oružanim snagama u Siriji.

U odluci je zatraženo da se pregovori vode u okviru sporazuma potpisanog između Rusije i sirijske vlade 2015. o dodjeli dodatnih područja.

Sporazum iz 2015.

Sporazum, potpisan između Rusije i sirijske vlade 26. augusta 2015, uključuje razmještanje ruskih aviona i vojnika na neodređeno vrijeme u bazi Hmeymim.

Prema sporazumu, Rusija ne plaća Siriji naknadu za upotrebu baze. Avione, osoblje i opremu koja će biti smještena u bazu određuje Rusija. Oprema koja se dovozi u Hmeymim ne podliježe poreznoj i carinskoj kontroli. Rusko osoblje i njihove porodice koje tu služe imaju privilegiju i imunitet slično diplomatima. Sirija ne može podnijeti tužbu protiv Rusije i njenog osoblja.

Osim zračne baze Hmeymim u Siriji, ruska vojska koristi i pomorsku bazu Tartus.

Izvor: Agencije