Putin naredio povlačenje glavnine ruske vojske iz Sirije

Ruski predsjednik Vladimir Putin naložio je da u srijedu počne povlačenje većeg dijela ruskih snaga iz Sirije i saopćio da je zračna intervencija uglavnom postigla svoje ciljeve, javljaju agencije.

“Mislim da su zadaci postavljeni ministarstvu odbrane generalno ispunjeni. Zato naređujem da od sutra počne povlačenje većeg dijela naših vojnih snaga iz Sirije”, izjavio je Putin na sastanku sa ministrom odbrane Sergejom Šojguom i ministrom vanjskih poslova Sergejom Lavrovim, prenosi TASS.

On je istakao da Rusija treba da intenzivira ulogu u mirovnom procesu kako bi se okončao sukob u Siriji, prenosi Tanjug.

Putin je Lavrovu naložio da intenzivira učešće Rusije u organiziranju mirovnog procesa u Siriji.

“Tražim od ruskog Ministarstva vanjskih poslova da intenzivira učešće Rusije u organiziranju mirovnog procesa kako bi se riješila situacija u Siriji,” rekao je Putin.

Provođenje primirja

Rusija će zadržati centar za kontrolu letenja na sirijskoj teritoriji kako bi pratila provođenje primirja, saopćeno je iz Kremlja.

I ruski vojnici koji ostanu u Siriji će biti angažirani na praćenju primirja, a ruske baze u Tartusu i Khmeimimu u Siriji će nastaviti da rade rutinski, rekao je Putin.

“Naša mornarička baza u Tartusu i zračna baza na aerodromu Khmeimim djelovat će u rutinskom režimu. One treba da budu zaštićene sa kopna, mora i iz zraka”, rekao je ruski predsjednik.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je Putin pozvao telefonom sirijskog predsjednika Bashara al-Assada kako bi ga informirao o odluci Rusije, prenio je Reuters.

Putin i Assad su izrazili nadu da će pregovori sirijske vlade i opozicije u Ženevi donijeti konkretne rezultate.

Izvor: Al Jazeera i agencije