Putin: Napad na Sjevernu Koreju bi izazvao globalnu katastrofu

Nema drugog puta od puta mira, poručio je Putin (Arhiva)

Ruski predsjednik Vladimir Putin smatra da bi nametanje snažnijih sankcija Sjevernoj Koreji zbog nuklearnog programa bilo kontraproduktivno, a prijetnje vojnom akcijom mogle bi izazvati “globalnu katastrofu”.

“Primjena bilo kakvih sankcija u ovoj situaciji je beskorisna i neefikasna”, rekao je Putin novinarima u pauzi međunarodnog summita BRICS-a u kineskom Xiamenu.

Prema njegovim riječima, sve što se događa u vezi sjevernokorejskim prijetnjama i odgovoru svijeta “može dovesti do opće planetarne katastrofe i velikog broja žrtava”, prenio je AFP.

Putin je kritizirao američku diplomaciju i pozvao na pregovore poručivši da Pjongjang neće zaustaviti testiranje raketa sve dok se ne bude osjećao sigurnim.

“Rusija osuđuje sjevernokorejske vježbe, smatramo ih provokacijom. No podizanje vojne histerije neće voditi ničemu dobrom. Moglo bi voditi u globalnu katastrofu”, kazao je na konferenciji za novinare.

“Nema drugog puta od puta mira”, dodao je Putin.

Kina isključila vojnu opciju

Rusija, koja dijeli granicu sa Sjevernom Korejom, zajedno s Kinom poziva na pregovore s Pjongjangom i traži da SAD i Južna Koreja prekinu s velikim ratnim igrama u zamjenu za prekid sjevernokorejskog nuklearnog programa.

Za dodatne sankcije kazao je da ne vode nikamo, no rekao je da je Rusija pripravna razgovarati o “nekim detaljima” toga pitanja.  

SAD traži da se dodatnim sankcijama obuhvati među ostalim izvoz nafte u Sjevernu Koreju.

Kina je u utorak isključila vojnu opciju kao rješenje sjevernokorejske krize.

“To nikad nije bila opcija”, kazao je glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Geng Shuang na redovitoj konferenciji za novinare.

Merkel za sankcije

U međuvremenu se oglasila i njemačka kancelarka Angela Merkel, ocijenivši da je njihovo uvođenje “hitno potrebno”.

Merkel je najavila da će ministri vanjskih poslova Europske unije razmatrati uvođenje dodatnih sankcija Sjevernoj Koreji zbog njezina nuklearnog raketnog programa i da su one “hitno potrebne”.

“Sjevernokorejski nuklearni pokusi predstavljaju flagrantno kršenje svih međunarodnih uvjeta”, kazala je Merkel u Bundestagu.

“Jasno kažem i u ime čitave vlade: jedino je moguće mirno, diplomatsko rješenje”, dodala je.

Izvor: Al Jazeera i agencije