Putin kasnio na sastanak s papom sat vremena

Putin je izrazio zadovoljstvo razgovorima koje je imao s papom (AP)

Papa Franjo pozvao je ruskog predsjednika Vladimira Putina, nakon susreta u Vatikanu, da uloži “iskren i velik trud” kako bi se ostvario mir u Ukrajini te mu darovao Anđela mira koji pobjeđuje sve ratove i govori o solidarnosti među narodima.

“Sveti Otac ustvrdio je kako je potrebno učiniti velik i iskren trud kako bi se stvorio mir (u Ukrajini). Dogovorili su da je važno obnoviti ozračje dijaloga i da se sve strane trebaju angažirati na primjeni sporazuma iz Minska”, priopćio je Vatikan nakon 50-minutnog sastanka Putina i pape Franje.

Papa je rekao Putinu i kako je neophodno naći način za rješavanje ozbiljne humanitarne situacije u Ukrajini, koju potresaju sukobi.

“Sve strane moraju osigurati pristup humanitarnim radnicima i pridonijeti primirju u regiji”, rekao je papa, a prenosi Ansa.

Sporazum o prekidu vatre iz Minska u veljači su u bjeloruskoj prijestolnici potpisali vlada u Kijevu i proruski separatisti no međusobno se optužuju za njegovo kršenje, a Rusija redovito odbacuje optužbe Zapada da vojno pomaže pobunjenike.

Putin dobio Anđela mira

Papa je Putinu darovao medaljon koji prikazuje Anđela mira.

“To je medaljon Anđela mira, a izradio ga je umjetnik iz prošlog stoljeća. Taj Anđeo pobjeđuje sve ratove i govori o solidarnosti među narodima”, rekao je papa.

Putin je Papi darovao zlatni vez, prikaz katedrale Sv. Spasitelja u Moskvi i rekao da je ta crkva bila porušena u sovjetsko doba, no da je ponovno izgrađena.

Vladimir Putin, koji je papu već bio susreo u studenome 2013. godine, kasnio je sat vremena u programu nakon sastanka s talijanskim premijerom Matteom Renzijem u Milanu, jer je tamo boravio na Danu Rusije u sklopu svjetske izložbe Expo.

Renzi je rekao Putinu da je Rusija potrebna svijetu zbog zajedničkog rješavanja problema, unatoč tomu što je ukrajinsko pitanje i dalje problem i izvor nesuglasica.

Putin je izrazio zadovoljstvo razgovorima koje je imao s papom, kao i s premijerom Renzijem.

Vatikan i papa neprestance pozivaju na mir u Ukrajini i na prekid rata među “kršćanskom braćom”, no papu kritiziraju katolici u Kijevu jer nije izravno osudio rusku politiku u Ukrajini.

Izvor: Agencije