Putin: Kasni se s izgradnjom infrastrukture za SP u nogometu

Putin se pohvalio da je Rusija olakšala dobijanje viza inozemnim navijačima (EPA)

“Nemamo vremena za opuštanje jer stadioni i infrastruktura tada neće biti gotovi na vrijeme”, rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin na sastanku s brojnim domaćim zvaničnicima u vezi s pripremama za Svjetsko nogometno prvenstvo kojem je Rusija domaćin sljedeće godine. 

Putin je ustvrdio da su u cjelini svi radovi na stadionima i infrastrukturi zadovoljavajući, no i da postoje mnogi problemi. Kao najveći trenutni problem izdvaja se kašnjenje radova na stadionu u Samari, jednom od ukupno 12 stadiona u 11 gradova u kojima će se održati Svjetsko prvenstvo. 

Stadion “Kosmos” u Samari, kapaciteta 45.000 mjesta, radi se izvan grada na području gdje nije postojala nikakva infrastruktura, a u projekt stadiona ušli su i dodatni sadržaji, poput trgovačkog centra, što je poskupilo troškove i probilo zadane rokove. 

Kašnjenja u izgradnji

“Postoje kašnjenja u izgradnji, koja zasad nisu zabrinjavajuća, ali je vrijeme za upozorenja. Čeka nas završni dio posla, koji je ujedno i najteži”, kazao je Putin na sastanku sa šefovima organizacijskog odbora, guvernerima i gradonačelnicima gradova domaćina i drugim zvaničnicima zaduženim za projekt SP 2018. 

Putin se pritom pohvalio da je Rusija olakšala dobijanje viza inozemnim navijačima i već potrošila milijarde dolara na izgradnju stadiona, hotela, saobraćajnica i drugih infrastrukturnih projekata.

SP u Rusiji počinje 14. juna, a završava finalom na moskovskom Lužnjikiju 15. jula. 

Izvor: Agencije