Oglasi

Putin izdao instrukcije za simetričan odgovor SAD-u

Ruski predsjednik održao sastanak sa Vijećem za sigurnost nakon američkog testiranja nove modifikacije krstareće rakete.
Putin je rekao da je SAD unaprijed planirao najnovije testiranje raketa i izlazak iz sporazuma INFReuters

Ruski predsjednik Vladimir Putin izdao je instrukcije za analizu nivoa prijetnje nakon američkog testiranja nove modifikacije krstareće rakete i za mjere koje treba preduzeti za pripremu simetričnog odgovora, saopštila je danas press služba Kremlja.

Putin je ove instrukcije izdao na sastanku stalnih članova ruskog Vijeća za sigurnost, na kojem se razgovaralo o ovom problemu, prenose ruske agencije.

"Uzimajući u obzir nove okolnosti, izdao sam naredbu Ministarstvu odbrane, Ministarstvu vanjskih poslova i drugim specijalizovanim agencijama da analiziraju nivo prijetnje, koji za našu zemlju stvara gore spomenuti SAD i da se preduzmu sveobuhvatne mjere za pripremu simetričnog odgovora", rekao je Putin.

On je dodao da je SAD unaprijed planirao najnovije testiranje raketa i izlazak iz sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF).

Na sastanku je kazao da je testiranje raketa sa karakteristikama zabranjenim ugovorom, obavljeno samo 16 dana nakon okončanja postupka izlaska iz ugovora.

"Očito, to nije improvizacija već još jedna karika u lancu ranije planiranih aktivnosti", rekao je Putin.

'Propaganda SAD-a'

Istakao je i da vjeruje da je SAD organizovao propagandnu kampanju optužujući Rusiju za kršenje odredbi sporazuma INF, kako bi prikrio svoje planove za povlačenje iz sporazuma.

"Umjesto da pokušaju da isprave ovu neprihvatljivu situaciju i vrate se poštovanju sporazuma, Amerikanci su organizovali propagandnu kampanju o Rusiji, za koju navode da navodno ne poštuje odredbe INF-a. Sada je svima jasno da je glavni cilj kampanje da se prikrije rad Washingtona."

On je dodao da Moskva neće biti gurnuta u skupu trku za naoružanjem uprkos potezima SAD-a, a koja bi bila devastirajuća za rusku ekonomiju.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.