Putin: ISIL drži 700 talaca u Siriji, a svi šute

Nuklearno oružje Rusija bi upotrijebila samo za odmazdu zbog neprijateljskog raketnog napada, rekao je Vladimir Putin (EPA)

Ruski predsjednik Vladimir Putin tvrdi da je skupina Islamska država Irak i Levant otela najmanje 700 ljudi u Siriji, uključujući američke i europske državljane, prenose ruski mediji.

Sudjelujući na plenarnom sastanku Međunarodnog diskusijskog kluba “Valdai”, kritizirao je SAD zbog “katastrofalnog” neuspjeha.

“Teroristi iz ISIL-a isporučili su ultimatume i postavili određene zahtjeve, uz prijetnju da će ubijati 10 ljudi svaki dan”, rekao je Putin.

“To je grozno, katastrofa”, dodao je.

Putin je naveo da su među taocima i američki i europski državljani te da je ISIL pojačao prisutnost u regijama duž Eufrata koja su pod kontrolom SAD-a.

“Svi šute… Kao da se ništa nije dogodilo”, rekao je Putin.

‘Rusija ne može biti inicijator nuklearnog rata’

Ruski predsjednik govorio je i o drugim temama, poručivši da Rusija ne može biti inicijator nuklearnog rata.

No, nuklearno oružje Rusija bi upotrijebila samo za odmazdu zbog neprijateljskog raketnog napada, a ne i za napad iz predostrožnosti, kazao je Putin.

Obećao je da Rusija nikada neće dovesti svijet do krize zarad ostvarenja svojih ciljeva.

“To je loša ideja. Pogoršanje situacije i poticanje histerije nije naš metod”, rekao je Putin.

Ne smatra mogućom eskalaciju međunarodne situacije u ime poboljšanja odnosa s drugim zemljama.

Vjeruje u uspjeh razgovora s Trumpom

Osvrnuvši se na odnose sa SAD-om, izrazio je uvjerenje da je američki predsjednik Donald Trump riješen stabilizirati odnose s Rusijom. Ujedno je istaknuo spremnost Moskve za razvijanje odnosa.

“Jesu li naši sastanci s predsjednikom Trumpom bili štetni ili korisni? Vjerujem da su, usprkos pokušajima da se ti sastanci diskreditiraju, oni bili prije pozitivni nego negativni. Bolje je komunicirati i kontaktirati međusobno, nego se neprestano svađati”, rekao je Putin.

Vjeruje da bi se antiruska retorika u SAD-u mogla ublažiti poslije 2020. godine.

“Možda se nekom čini da je veoma zgodno sredstvo za rješavanje unutarnjih političkih problema – igrati na antirusku kartu. To šteti svima. Nadam se da će tome doći kraj jednog dana”, rekao je Putin.

Zajedno protiv terorizma

Poručio je i da bi međunarodna zajednica trebala predstavljati zajedničku frontu u borbi protiv terorizma, jer na globalnoj razini “to zlo još nije poraženo”.

Istaknuo je, u tom kontekstu, da se situacija u Rusiji značajno poboljšala.

“Postoje izvjesni elementi suradnje, ali oni nisu dovoljni. Još nismo adekvatno udružili naše napore, ali se to može učiniti na osnovu dobro poznatih normi međunarodnog prava i odgovarajućih odluka Ujedinjenih naroda”, zaključio je Putin.

Izvor: Agencije