Oglasi

Putin: ISIL drži 700 talaca u Siriji, a svi šute

Grupa Islamska država Irak i Levant je postavila određene zahtjeve, uz prijetnju da će ubijati deset ljudi svaki dan, kaže ruski predsjednik.
Nuklearno oružje Rusija bi upotrijebila samo za odmazdu zbog neprijateljskog raketnog napada, rekao je Vladimir PutinEPA

Ruski predsjednik Vladimir Putin tvrdi da je skupina Islamska država Irak i Levant otela najmanje 700 ljudi u Siriji, uključujući američke i europske državljane, prenose ruski mediji.

Sudjelujući na plenarnom sastanku Međunarodnog diskusijskog kluba "Valdai", kritizirao je SAD zbog "katastrofalnog" neuspjeha.

"Teroristi iz ISIL-a isporučili su ultimatume i postavili određene zahtjeve, uz prijetnju da će ubijati 10 ljudi svaki dan", rekao je Putin.

"To je grozno, katastrofa", dodao je.

Putin je naveo da su među taocima i američki i europski državljani te da je ISIL pojačao prisutnost u regijama duž Eufrata koja su pod kontrolom SAD-a.

"Svi šute... Kao da se ništa nije dogodilo", rekao je Putin.

'Rusija ne može biti inicijator nuklearnog rata'

Ruski predsjednik govorio je i o drugim temama, poručivši da Rusija ne može biti inicijator nuklearnog rata.

No, nuklearno oružje Rusija bi upotrijebila samo za odmazdu zbog neprijateljskog raketnog napada, a ne i za napad iz predostrožnosti, kazao je Putin.

Obećao je da Rusija nikada neće dovesti svijet do krize zarad ostvarenja svojih ciljeva.

"To je loša ideja. Pogoršanje situacije i poticanje histerije nije naš metod", rekao je Putin.

Ne smatra mogućom eskalaciju međunarodne situacije u ime poboljšanja odnosa s drugim zemljama.

Vjeruje u uspjeh razgovora s Trumpom

Osvrnuvši se na odnose sa SAD-om, izrazio je uvjerenje da je američki predsjednik Donald Trump riješen stabilizirati odnose s Rusijom. Ujedno je istaknuo spremnost Moskve za razvijanje odnosa.

"Jesu li naši sastanci s predsjednikom Trumpom bili štetni ili korisni? Vjerujem da su, usprkos pokušajima da se ti sastanci diskreditiraju, oni bili prije pozitivni nego negativni. Bolje je komunicirati i kontaktirati međusobno, nego se neprestano svađati", rekao je Putin.

Vjeruje da bi se antiruska retorika u SAD-u mogla ublažiti poslije 2020. godine.

"Možda se nekom čini da je veoma zgodno sredstvo za rješavanje unutarnjih političkih problema - igrati na antirusku kartu. To šteti svima. Nadam se da će tome doći kraj jednog dana", rekao je Putin.

Zajedno protiv terorizma

Poručio je i da bi međunarodna zajednica trebala predstavljati zajedničku frontu u borbi protiv terorizma, jer na globalnoj razini "to zlo još nije poraženo".

Istaknuo je, u tom kontekstu, da se situacija u Rusiji značajno poboljšala.

"Postoje izvjesni elementi suradnje, ali oni nisu dovoljni. Još nismo adekvatno udružili naše napore, ali se to može učiniti na osnovu dobro poznatih normi međunarodnog prava i odgovarajućih odluka Ujedinjenih naroda", zaključio je Putin.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.