Putin: Imamo više platformi za saradnju sa SAD-om

Vladimir Putin: Nije isključeno da neke istočnoevropske zemlje možda razmišljaju o izlasku iz Evropske unije (EPA)

Rusija je spremna za saradnju sa SAD-om u istoj mjeri kao i Washington, izjavio je u srijedu ruski predsjednik Vladimir Putin, obraćajući se učesnicima investicionog foruma “Rusija zove”.

“Imamo više istovremenih platformi za saradnju. Spremni smo za nju u istoj mjeri kao i naši američki partneri”, kazao je on, prenosi Tanjug pozivajući se na agenciju Tass.

Ruski predsjednik je rekao kako se nada da će domaći politički faktori u Sjedinjenim Američkim Državama na kraju prestati utjecati na njene odnose s Rusijom.

“Ovaj faktor domaće političke borbe do sada je imao negativan utjecaj na rusko-američke odnose. Nadam se da će to prestati jednog dana”, kazao je Putin.

Možda još neke zemlje napuste EU

Ruski predsjednik je izjavio da nije isključeno da i neke istočnoevropske zemlje možda razmišljaju o izlasku iz Evropske unije u narednih nekoliko godina.

Putin je kazao da je nesklad unutar EU-a počeo zbog sistema raspodjele fondova, koji predviđa da se značajna podrška u iznosu od nekoliko desetaka milijardi eura pruža “zemljama koje još nisu dostigle određeni nivo ekonomskog razvoja”.

“Negde 2028. godine pojedine istočnoevropske zemlje dostići će takav nivo ekonomskog razvoja zbog čega će morati plaćati. Nisam siguran da tada ne bi ponovili razmišljanje Velike Britanije [o napuštanju EU-a]”, rekao je Putin.

Izvor: Agencije