Putin i Xi u Moskvi o zajedničkoj ‘mapi puta’

Moskva i Peking aktivno podržavaju političko-diplomatsko rješenje problema na Korejskom poluotoku (EPA)

Ruski predsjednik Vladimir Putin ugostit će u srijedu u svom kremaljskom uredu kineskog kolegu Xi Jinpinga, a povod je 70. godišnjica uspostavljanja diplomatskih odnosa dvije države, prenose ruski mediji.

Prema riječima savjetnika ruskog predsjednika, Jurija Ušakova dvojica lidera razgovarat će o aktualnim međunarodnim temama što uključuje i situaciju u vezi sa Sjevernom Korejom, Iranom i Venezuelom.

“Što se tiče međunarodne agende, dva predsjednika će se dotaknuti svih aktualnih pitanja. Stavovi Kine i Rusije o većini međunarodnih pitanja ili se u potpunosti poklapaju ili su slični”, rekao je Ušakov.

Za političko-diplomatsko rješenje na Korejskom poluotoku

Među temama predviđenim za diskusiju, dodao je Ušakov, nalaze se i sporazum o Siriji, suradnju u azijsko-pacifičkoj regiji, kao i odnosi Rusije i Kine s velikim zapadnim silama, uključujući i SAD.

Moskva i Peking aktivno podržavaju političko-diplomatsko rješenje problema na Korejskom poluotoku, kao razvoj mehanizma za mir i sigurnost na sjeveroistoku Azije.

Rusko-kineska “mapa puta” u rješavanju tog problema je aktivirana u praksi, poručio je Ušakov, navodeći Koreju kao središnju točku u razgovorima dvojice predsjednika.

Izvor: Agencije