Putin i Modi daju ‘novi zamah’ privrednoj saradnji

Narendra Modi, Vladimir Putin
Nakon razgovora dvojica čelnika izjavila su da su podigla odnose na 'novi nivo' (EPA)

Ruski predsjednik Vladimir Putin i indijski premijer Narendra Modi dali su u srijedu “novi zamah” gospodarskoj suradnji između svojih zemalja, najavivši partnerstva na području nuklearne energije, obrane i nafte i plina.

Dvojica čelnika razgovarali su u četiri oka i potom, zajedno s izaslanstvima, na margini Istočnog gospodarskog foruma, velikog poslovnog skupa u Vladivostoku, koji Rusija održava petu godinu zaredom u cilju poticanja razvoja svojeg golemog Dalekog istoka.

Premijer Indije rekao je da želi iskoristiti “povijesnu priliku” za jačanje trgovinskih odnosa i poticanje investicija između dviju zemalja, prenosi Hina.

Putin je kazao da je riječ o prilici da se potvrdi da se može pronaći partnere izvan kruga zapadnih zemalja s kojima Rusija nema dobre odnose.

Proizvodnja civilnog aviona

Nakon razgovora dvojica čelnika izjavila su da su podignula odnose “na novu razinu”.

Kazali su da Moskva i New Delhi planiraju zajedno proizvoditi civilni zrakoplov te da razmatraju mogućnost zajedničke proizvodnje nuklearnog goriva.

Surađivat će i u proizvodnji i distribuciji nafte i plina, zatim na području obrane, kao i u proizvodnji dijamanata te turizmu.

Rusija je pozvala Indiju da sudjeluje u projektima proizvodnje ukapljenog plina na Arktiku i dvije zemlje pokušat će uspostaviti zajedničku zonu slobodne trgovine jer je njihova razmjena 2018. iznosila samo 11 milijarda dolara.

Na političkom planu dvojica čelnika pozvala su na reformu Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda kako bi se dalo više prostora “multilateralizmu”, po načelu “nemiješanja u unutarnja pitanja” država.

Dotaknuli su se i zaštite okoliša te zaštite tigrova, teme koja je jako draga Putinu, rekao je Modi.

Saradnja uglavnom vojna

Moskva i New Delhi bili su bliski saveznici u sovjetsko doba, no u posljednjih 25 godina njihovi su odnosi zahladnjeli, a suradnja je i dalje uglavnom vojna.

S tim u vezi, Rusija se nada da će uskoro finalizirati ugovor o prodaji helikoptera Ka-226T Indiji, za koje motore proizvodi francuski Safran.

Rusija bi trebala proizvesti 60 tih helikoptera, a Indija 140.

Posao je vrijedan gotovo milijardu dolara.

Indija i Rusija sklopile su, također, u listopadu prošle godine ugovor o kupnji ruskog sustava protiv projektila S-400 za 5,2 milijarde dolara, koji bi trebao biti isporučen Indiji do 2023.

Izvor: Agencije