Putin i Erdogan dogovorili demilitariziranu zonu u Idlibu

Vladimir Putin je izjavio kako će s Recepom Tayyipom Erdoganom zajednički tražiti rješenja za komplicirana pitanja (Anadolija)

Ruski i turski predsjednik, Vladimir Putin i Recep Tayyip Erdogan, u ponedjeljak su u ruskom gradu Soči dogovorili stvaranje demilitarizirane zone u sirijskoj pokrajini Idlib, između snaga Bashara al-Assada i pobunjeničkih snaga, prenijele su agencije riječi ruskog lidera.

Putin je istakao kako je tokom razgovora s turskim kolegom postigao “ozbiljnu odluku” o stvaranju demilitarizirane zone.

On je naveo kako će ona biti napravljena 15. oktobra, njome će patrolirati ruske i turske snage, te kako ovaj dogovor podržava sirijska Vlada.

Dodao je kako će zona biti široka između 15 i 20 kilometara te kako se iz nje mora povući svo teško naoružanje, kao i “radikalni pobunjenici, uključujući Front al-Nusra”.

Šojgu: Neće biti vojne operacije

Putin je naveo kako se teško naoružanje treba povući iz zone do 10. oktobra.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu izjavio je da snage sirijske Vlade i njihovi saveznici neće pokretati novu vojnu operaciju u Idlibu, javila je agencija Interfaks.

On je to rekao nakon što su se Putin i Erdogan dogovorili da uspostave demilitariziranu zonu u Idlibu, duž linije dodira pobunjeničkih i Vladinih snaga.

Ranije u ponedjeljak Erdogan je izjavio uoči sastanka s Putinom u Sočiju da razmjena ideja o političkim, vojnim i ekonomskim pitanjima međusobno jača obje strane, prenosi agencija Anadolija.

Putin je u Predsjedničkoj rezidenciji u Sočiju primio Erdogana, koji mu se zahvalio na gostoprimstvu i dodao kako je zadovoljan da ima čestu priliku razgovarati s njim.

Zajednički rješenja za komplicirana pitanja

“Naša saradnja, posebno na regionalnim pitanjima, daje drugačiju nadu cijeloj regiji. Uvjeren sam da su danas oči cijelog svijeta uperene ka Sočiju. Uvjeren sam da će i ishod ovog sastanka donijeti novu nadu regiji”, kazao je Erdogan.

Putin je izjavio uoči sastanka s Erdoganom kako će zajednički tražiti rješenja za komplicirana pitanja.

“Mnogo je tema o kojima ćemo razgovarati. Neka od pitanja su komplicirana. Sve ćemo ih razmatrati i tražiti put do rješenja”, kazao je Putin te dodao kako je u stalnom kontaktu s turskim liderom.

“Naši bilateralni odnosi se razvijaju u pozitivnom smjeru. Trgovinska razmjena raste visokim tempom. Razvijamo odnose i sa aspekta regionalne sigurnosti”, zaključio je ruski predsjednik.

Lideri Turske i Rusije sastanak su nastavili iza zatvorenih vrata.

Trilateralni samit u Teheranu

Ranije je kabinet turskog predsjednika saopćio kako će, osim sastanka Erdogan – Putin, u Sočiju biti održan i susret proširenih delegacija dvije države.

U saopćenju se navodi da će lideri Turske i Rusije razgovarati o bilateralnim odnosima, ekonomskim i energetskim temama, kao i o regionalnim i globalnim temama, s akcentom na situaciju u ratom zahvaćenoj Siriji.

Ovo je drugi sastanak Erdogana i Putina ovog mjeseca, jer su 7. septembra, zajedno s iranskim predsednikom Hassanom Rouhanijem, prisustvovali trilateralnom samitu u Teheranu.

Tokom samita u Teheranu Erdogan je pozvao na prekid sukoba u Idlibu, najvećoj opozicionoj enklavi na koju je režim sirijskog predsjednika najavio veliku vojnu ofanzivu.

Turski predsjednik pozvao je na primirje u Idlibu, kako bi se izbeglo “krvoproliće”, ali i novi val izbeglica.

Turska primila 3,5 miliona izbjeglica

On je naglasio kako Turska, koja je od početka sedmogodišnjeg rata prihvatila 3,5 miliona ljudi, ne može više primati izbeglice iz Sirije.

S druge strane, ruski predsjednik se protivio primirju u Idlibu, poslednjem pobunjeničkom uporištu, jer Front al-Nusra i borci grupe Islamska država Irak i Levant, koji su tamo prisutni, ne učestvuju u mirovnim pregovorima.

Putin je u Teheranu izrazio nadu da će pobunjenici položiti oružje i predati se, naglasivši da sirijska Vlada “ima pravo” preuzeti kontrolu nad cjelokupnom državnom teritorijom.

Izvor: Agencije