Oglasi

Putin i Abe o teritorijalnom sporu Rusije i Japana

Tokio i Moskva spore se oko otoka koji su u Rusiji poznati kao Kurili, a u Japanu kao Sjeverna teritorija.
Dvojica čelnika su nakon razgovora govorili o odlučnosti da pronađu rješenje za sporEPA

Bilo kakav dogovor o dovršetku teritorijalnog spora s Japanom treba podršku javnosti, izjavio je u utorak ruski predsjednik Vladimir Putin, nakon susreta s japanskim premijerom Shinzom Abeom, referirajući se na protivljenje Rusa ustupanju teritorija Japanu u sukobu koji traje od Drugog svjetskog rata.

Tokio i Moskva spore se oko otoka koji su u Rusiji poznati kao Kurili, a u Japanu kao Sjeverna teritorija.

Sovjetske trupe osvojile su to otočje na kraju Drugog svjetskog rata, a Tokio od tada traži njihov povratak.

Protesti pred japanskom ambasadom

Dvije države zbog toga još nisu formalno potpisale mirovni sporazum. 

Dvojica čelnika su nakon razgovora govorili o odlučnosti da pronađu rješenje za spor, ali nisu dali previše detalja je li bilo kakav dogovor blizu. 

"Pred nama je težak posao kako bi se stvorili uvjeti da dođemo do rješenja koje odgovara objema stranama", rekao je Putin.

"Naravno, rješenja do kojih dođu pregovarači moraju biti prihvatljiva narodima Rusije i Japana, imati podršku u javnosti naših država", dodao je ruski čelnik.

Ankete pokazuju da se većina Rusa protivi ideji prepuštanja kontrole nad otocima Japanu kako bi se postigao dogovor.

Ruska policija je uoči susreta pritvorila 11 ljudi koji su demonstrirali protiv ustupaka ispred japanske ambasade u Moskvi.

Raste ekonomska razmjena

Abe je naglasio kako se s Putinom dogovorio da će se ministri vanjskih poslova dvije države sresti u februaru kako bi nastavili razgovore o mogućem dogovoru.

Dodao je kako je postignut dogovor o izgradnji bliskijih odnosa ruske i japanske vojske.

Ekonomska razmjena između dvije države je u protekloj godini narasla za 18 posto, na oko 20 milijardi dolara, prenosi agencija dpa.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.