Putin: Američki štit je prijetnja sigurnosti

Putin kaže da Rusija neće biti uvučena u novu trku u naoružanju (AP)

Aktiviranje raketnog štita u Rumuniji komplicira međunarodnu situaciju oko Rusije, kazao je ruski predsjednik Vladimir Putin na sastanku sa vojnim komandantima.

“Najnovija dešavanja pokazuju da se situacija ne mijenja nabolje. Nažalost, ona se pogoršava, s obzirom na raspoređivanje radarske stanice u Rumuniji, kao dio američkog raketnog štita”, kazao je Putin, prenosi agencija Tass.

Ruski predsjednik navodi da je odbijen prijedlog Moskve o saradnji sa SAD-om na polju antiraketne odbrane.

“Mnogo smo razgovarali o našim problemima, prijedlogu saradnje i zajedničkog rada sa američkim partnerima. Sve to je odbijeno”, dodao je on.

Usklađivanje potrošnje

Putin je izjavio da američki raketni štit predstavlja prijetnju po globalnu sigurnost, kao i korak ka novoj trci u naoružanju.

Putin je obećao da će uskladiti budžetsku potrošnju kako bi neutralizirao prijetnje koje antiraketni štit NATO-a predstavlja po Rusiju.

„Pošto su elementi štita postavljeni u Evropi, morat ćemo razmisliti kako da smanjimo prijetnje po rusku nacionalnu sigurnost“, rekao je Putin.

„Neće nas uvući u ovu utrku, nego ćemo pratiti svoj put i radit ćemo pažljivo da ne premašimo planove o finanisranju ponovnog opremanja naše vojske. Međutim, prilagodit ćemo ove planove kako bismo smanjili prijetnju nacionalnoj sigurnosti Rusije“, kazao je.

SAD je jučer aktivirao 800 miliona vrijedan raketni štit u Rumuniji koji smatra veoma značajnim za svoju i odbranu Evrope od država poput Irana, ali Kremlj tvrdi da je cilj štita slabljenje ruskog nuklearnog arsenala.

Izvor: Agencije