Putin: Ako SAD proizvede zabranjene rakete, i Rusija će

Američka odluka znači da SAD mora posjedovati zabranjeno oružje, tvrdi Putin

Predsjednik Rusije Vladimir Putin upozorio je u srijedu da će, ako se Sjedinjene Američke Države povuku iz Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa (INF) i počnu s proizvodnjom raketa zabranjenih u okviru sporazuma, Rusija uraditi isto.

Prema riječima predsjednika Rusije, odluka SAD-a da se povuče iz INF-a znači da su tamošnje vlasti odlučile da SAD mora posjedovati oružje zabranjeno u okviru sporazuma, javio je Tanjug.

“Mi ćemo uraditi isto”, poručio je Putin, prenosi Associated Press.

Pompeo: Rusija može spasiti sporazum

Državni sekretar SAD-a Mike Pompeo u utorak je postavio Rusiji ultimatum od 60 dana vezano za INF, iznijevši tvrdnje da Rusija “vara” u svojoj kontroli oružja.

Kako je rekao, više ne postoji strateški smisao da SAD bude jedina država koja će poštivati INF, a da će evropske države obavijestiti o svojim sljedećim koracima, prenosi Reuters.

Poručio je da samo Rusija može spasiti INF ako prizna da je kršila sporazum, a potom ga ponovo počne poštivati.

U suprotnom, Pompeo je naglasio da će SAD biti primoran početi s izlaskom iz INF-a, koji bi trajao šest mjeseci.

Na Pompeove tvrdnje reagirala je glasnogovornica ruskog Ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova, odbacivši tvrdnje SAD-a da Rusija krši INF.

“Rusija se strogo pridržava Sporazuma i američka strana to zna”, rekla je Zaharova, prenosi AP.

Moskva demantira tvrdnje Washingtona

Američki predsednik Donald Trump krajem oktobra je saopćio da će se Washington povući iz INF-a zato što ga je Rusija, navodno, već prekršila.

Zvanična Moskva demantirala je te navode.

INF je stupio na snagu 1. juna 1988. i odnosi se na rakete srednjeg (od 1.000 do 5.000 kilometara) i kratkog dometa (od 500 do 1.000 kilometara).

Izvor: Agencije