Put ka etnički čistim zatvorima u BiH

U RS-u je usvojen novi Zakon o izvršenju krivičnih sankcija. Predviđa da osuđenici na zatvorsku kaznu mogu da traže premještaj u zatvor u bh. entitetu iz kojeg dolaze. Gotovo istovjetan zakon Federacija BiH već je usvojila. I dok ministri oba entiteta tvrde da zakon kaznionice približava evropskim standardima, da osuđenici služe kazne što bliže svojim kućama, neki stručnjaci smatraju da bi ovi zakoni mogli da omoguće etnički čiste zatvore u BiH.

Kazneno-popravni dom Zenica bio je svojevrsni povod da oba bh. entiteta donesu zakone prema kojima osuđenici mogu služiti kazne u entitetu iz kojeg dolaze. Uprava tog zatvora optužena je proljetos da je dopustila zlostavljanje na nacionalnoj osnovi. Nekoliko osuđenika, među kojima i Duško Zorić, tvrde da su napadnuti tokom Vaskrsa jer su srpske nacionalnosti.

Njegova supruga kaže da nije riječ o incidentu, već o konstantnom zlostavljanju, i već pola godine vodi kampanju za izmjene zakona.

„Oni su žrtve zakona oni su tu zatočeni niti im daju gdje da idu jednostavno kakvi će oni izaći nakon toliko godina to je pitanje“, rekla je Željka Zorić, supruga osuđenog Duška Zorića.

Podržava ih i entitetski ministar pravde Republike Srpske. Kaže da su gotovo sve pritužbe dolazile iz zatvora u Zenici.

„Problem sa kojim su se susretala osuđena lica je diskriminacija, psihičko i fizičko zlostavljanje na nacionalnoj osnovi a sve uglavnod da se to dešavalo u KZP Zenica“, navodi Pero Dunjić, pomoćnik ministra pravde RS.

Iako su predložili gotovo istovjetne tekstove zakona, entitetski ministri se o razlozima izmjena ne slažu.

„Ja sam siguran da se u ovoj državi i u Federaciji i u RS se poštuju svi standardi koji su propisani i da se određene situacije koriste u ono što nije istina“, rekao je Mato Jozić, ministar pravde Federacije BiH.

Negiranje slučaja

U zatvoru u Zenici negiraju optužbe, pokazujući sobe za vjerske obrede, kuhinju za svinjetinu ili radionice u kojima tvrde je i Zorić radio, a plaće se kreću do 150 eura. Kažu da je Duško Zorić bio instrument za blaćenje zatvora Zenica s ciljem stvaranja uglavnom etnički čistih zatvora. Tvrde i da posjeduju izjave zatvorenika o insceniranim napadima.

„U ovom kontekstu zanimljiva je ova disciplinska prijava u kojoj se on obratio dvojici bošnjačkih zatvorenika te jednog od njih kao zemljaka zamolio da ga nekoliko puta udari po nosu a zauzvrat mu obećao hiljadu maraka koje će na žiro račun uplatiti njegova supruga“, kazao je Hidajet Jabandžić, direktor KPZ Zenica

U KPZ-u kažu da su ih mediji nekorektno tretirali. Tvrde da je problem nastao kad je Zorić, tada osuđenik za razbojništvo, bio na godišnjem odmoru u rodnom Prijedoru. Tamo je prepoznat kao jedan od počinilaca zločina kod jame Tomašica, te je uhapšen pod sumnjom da je počinio ratni zločin.

U tom trenutku, zatvor je prema njemu morao primijeniti strožiji tretman. A zbog Zorićevih tvrdnji o nacionalnoj ugroženosti, kažu u upravi zatvora, prvi put su morali raditi statistiku korištenja zatvorskih pogodnosti po nacionalnom ključu.

„Po toj statistici koja je i nas iznenadila jer se nikad nismo bavili takvom statistikom osuđenici srpske nacionalnosti su imali više posla od drugih i više zavodskih pogodnosti i procentualno su manje disciplinski tretirani nego osuđenici drugih nacija“, navodi Hidajet Jabandžić.

Novi zakoni ne podrazumijevaju automatski premještaj .Podnosi se zahtjev koji se razmatra.No, izdržavanje kazne prema entitetskoj pripadnosti već se primjenjuje,za osuđenike suda BiH tako da će novi zakoni samo upotpuniti ovu praksu.

Izvor: Al Jazeera