Pustinjski safari – nova turistička atrakcija u S. Arabiji

Khaled Mojib, turistički vodič na istoku Saudijske Arabije (Al Jazeera)

Piše: Noura al-Naimi

Istočna pokrajina Kraljevine Saudijske Arabije poznata je po svojim pješčanim plažama, luksuznim trgovačkim centrima i hotelima koji pružaju vrhunsku uslugu. Već godinama je ovo područje veoma popularna turistička destinacija za mnoge Saudijce i strance zbog netaknute prirode, prekrasnog pogleda, mira i tišine.   

Iako je Istočna pokrajina Saudijske Arabije postala poznata po svom fascinantnom izgledu i mjestima koja očaravaju posjetitelje svojom savremenošću, festivalima i manifestacijama tokom cijele godine, također je poznata i po svojoj pješčanoj pustinji koju turisti posjećuju tražeći priliku za opuštanje, udobnost i bijeg od svakodnevne rutine i stresnog tempa života.  

Na stotine turstičkih agencija u svoje aranžmane uključuju i svakodnevne pustinjske safarije, a uglavnom se radi o iskustvu penjanja na pješčane dine. Ovi izleti su jednako zanimljivi i stanovnicima Saudijske Arabije i turistima iz cijelog svijeta, zbog čega su pustinjski safariji postali jedna od glavnih atrakcija u zemlji.   

Smiraj noći

Turistički vodič Khaled Mojib kaže da više od 90 posto stanovnika Istočne pokrajine i Saudijske Arabije generalno posjećuje pustinju jer raspolaže sa adekvatno opremljenim pustinjskim odmaralištima i hotelima. Ističe da oko pet hiljada turista različitih nacionalnosti svakog dana posjeti beduinske kampove, a pogotovo turisti iz evropskih država.   

Narodni ples u beduinskim šatorima

Dodaje da je popunjenosti pustinjskih kampova u ovoj regiji, koja ima više od pedeset takvih kampova, iznosila 100 posto za vrijeme godišnjih odmora, a da je trenutno popunjeno veće od 90 posto kapaciteta. To samo potvrđuje da postoji velika potražnja za odmorom u pustinji i pustinjskim turističkim aktivnostima, kaže Mojib.

Posjetitelji, također, dolaze kako bi posmatrali pustinjski pejzaž koji se mijenja u zavisnosti od klimatskih faktora i doba dana. Pustinjski pijesak je u jutarnjim satima zlatne boje, kada je obasjan sunčevom svjetlošću, dok je tokom večeri njegova boja srebrena pod svjetlom mjeseca i zvijezda.

U pustinji na istoku Saudijske Arabije posjetitelji mogu uživati u posjetama pustinjskim kampovima, noćenju u beduinskom šatoru, narodnim plesovima, zvukovima tradicionalnih instrumenta i pjesama, specijalitetima s roštilja, oslikavanju ruku kanom, jahanju deva, istočnjačkoj umjetnosti i živopisnim odjevenim predmetima protkanim duhom naslijeđa Arapskog poluotoka.  

Izvor: Al Jazeera