Pusić: O povlačenju tužbi nakon godinu ili dvije

Pusić: Godina ili dvije da se riješe stvari koje Hrvatska traži u svojoj tužbi protiv Srbije za genocid (Pixsell)

Hrvatska ministrica i europskih poslova Vesna Pusić izjavila je da treba godinu ili dvije da se riješe stvari koje Hrvatska traži u svojoj tužbi protiv Srbije za genocid i da se može razgovarati o povlačenju tužbi ako se to riješi.

“U budućim odnosima sa Srbijom svrha je da ljudi konačno saznaju što je s njihovim u ratu nestalim članovima obitelji, važno je da nam se vrati opljačkano kulturno blago i razriješe sporne optužbe za ratne zločine”, rekla je nova šefica hrvatske diplomatije u intervjuu za lokalnu Osječku televiziju.

“Bez prethodnog rješavanja tih problema ta točka ne može doći ni na dnevni red. Ako smo to u stanju riješiti, onda smo po napravili ozbiljan iskorak. Vremenski okvir za tako nešto je vjerojatno godinu-dvije”, kazala je Pusić, prenosi Radio Slobodna Evropa (RSE).

Dimitrijević: Uslovi koje navodi Pusić ne tiču se genocida

Srbija i Hrvatska bi se, smatra Dimitrijević, morale dogovoriti o svim spornim pitanjima te istovremeno povući tužbe što, kako kaže, nije nemoguće.

Dodaje kako se pitanja, što ih je Vesna Pusić navela kao uslove za povlačenje tužbe (nestali, opljačkana imovina, ratni zločini) ne tiču genocida.

Dimitrijević kaže kako dogovor dviju zemalja o istovremenom povlačenju tužbi ometa ne samo nedostatak međusobnog povjerenja, nego i to što se niko ne usuđuje preuzeti rizik, ne zbog Međunarodnog suda pravde (ICJ), nego i zbog reakcije vlastitog javnog mnijenja.

Hrvatska je u julu 1999. godine podnijela tužbu protiv Srbije za genocid tokom Domovinskog rata, za koju se ICJ 18. novembra 2008. godine proglasio nadležnim.

Srbijanska vlada je na tu tužbu odgovorila podizanjem protutužbe za genocid protiv Hrvatske pred istim sudom u januaru 2010. godine.

Izvor: Agencije