Pusić: Nasilje je najveća opasnost za građane Hrvatske

'Hrvatsko društvo je najnesigurnije nakon rata naovamo', poručila je Pusić (Josip Regovi? / Pixsell)

Saborska zastupnica Vesna Pusić (Glas / Hrvatska stranka umirovljenika) ustvrdila je u četvrtak, raspravljajući o Izvještaju o provođenju Strategije nacionalne sigurnosti, kako je nasilje “u društvu, u školi, obitelji, na cesti” trenutno najveća opasnost za građane Hrvatske.

“U situaciji u kojoj, ako si žena, Srbin, Rom, gej ili nisi ekstremnih desničarskih uvjerenja, nisi siguran, može te pretući svatko na cesti, počinitelj nepoznat”, rekla je ona, nazvavši taj izvještaj “potpunim promašajem” jer nijednom riječju ne govori o tome.

Kao jedan od razloga porasta nesigurnosti i nasilja navodi to što s najviših mjesta, uključujući Sabor, dolaze protivrječne poruke, odnosno postoji “konfuzija u vrijednostima”, što se vidjelo na primjeru Istanbulske konvencije, Marakeškog sporazuma…

‘Najnesigurnije društvo nakon rata’

Hrvatsko društvo najnesigurnije je nakon rata naovamo, poručila je Pusić, sa čim se nisu saglasili zastupnici Hrvatske demokratske zajednice.

Svako je nasilje za osudu, ali treba raditi razliku između javne i nacionalne sigurnosti, a Hrvatska je, po mnogim ocjenama, jedna od najsigurnijih zemalja, ne samo u Evropi nego u svijetu, uzvratio je Miroslav Tuđman (HDZ).

“Neozbiljno je na pojedinačnim incidentima govoriti o ugrožavanju nacionalne sigurnosti”, dodaje Irena Vuksanović Petrijevčanin i tumači kako jednu jurisdikciju ima Ministarstvo unutrašnjih poslova, a drugu Ministarstvo odbrane, pa je neozbiljno Ministarstvo odbrane prozivati za nasilje u porodici.

U raspravi o provođenju Strategije nacionalne sigurnost Most je prozivao Vladu da nije zaštitila pitke vode, poljoprivredno zemljište, Jadransko more, na kojem nije proglašen isključivi ekonomski pojas.

“Da, tri bitne stvari: voda, zemlja, more – prema svim tim komponentama hrvatske suverenosti, ova je vlada pokazala ignoranciju”, tvrdi Nikola Grmoja.

Most: Izvore i vode zaštititi u Ustavu

Najavio je da će Most “već sutra” pokrenuti zaštitu izvora i voda u Ustavu.

Podsjeća da je ta stranka već ranije tražila da se uvede moratorij na prodaju državne i privatne poljoprivredne zemlje strancima, kako je to učinila Mađarska.

Hrvatska će podnijeti zahtjev za produženje moratorija (za prodaju zemlje) za tri godine, kako je učinila Mađarska, istakao je državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majadak.

U Strategiji je moralo pisati da je veliko iseljavanje, pogotovo mladih, jedan od sigurnosnih problema, smatra Marko Sladoljev (Most).

“Imamo Vladu koja zanemaruje vrijednosti Domovinskog rata i hrvatske žrtve u tom ratu, koja ne poklanja dužnu pažnju iseljavanju i depopulaciji, koja je najveća ugroza za nacionalnu sigurnost”, proziva Grmoja te precizira kako se to odnosi i na Bosnu i Hercegovinu, jer je iseljavanje Hrvata iz te susjedne zemlje velika opasnost hrvatske sigurnosti.

Povećane terorističke prijetnje

Potpredsjednik Vlade i ministar odbrane Damir Krstičević ističe da je stanje sigurnosti u Hrvatskoj stabilno i “nema vidljivog potencijala njegovog značajnog narušavanja”, bez obzira na to što pojas nestabilnosti oko Evrope nastavlja stvarati sigurnosne izazove.

To potvrđuje i najnoviji javni izvještaj Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) za 2018, kaže on.

Glavnim izazovima Krstičević je označio povećane terorističke prijetnje u Evropi, procese u jugoistočnom susjedstvu, ilegalne migracije, strano obavještajno djelovanje, kibernetičke prijetnje i hibridno djelovanje.

Izvor: Agencije