Pusić: Insinuacije Grabar-Kitarović su neistinite

Vesna Pusić
Pusić: 'Insinuirati kako se tu radilo o kriminalu ima isključivu svrhu plasirati laž u javnost' (EPA)

Bivša ministrica vanjskih i europskih poslova Hrvatske Vesna Pusić odgovorila je u petak na izjavu predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović o potrebi da se istraži kupnja zgrade u Briselu, ocijenivši neistinitim insinuacije da je bilo nepravilnosti u kupnji te zgrade u vrijeme njezina mandata.

“Insinuacije koje su objavljene u Večernjem listu kao izjava Predsjednice Republike KGK, vezane uz kupnju zgrade za hrvatsku misiju pri EU u Bruxellesu, su neistinite. U toj izjavi predsjednica sugerira kako je bilo nepravilnosti pri kupnji navedene zgrade, koje DORH mora prioritetno ispitati”, objavila je Pusić na svom Facebook-profilu, kako prenosi Hina.

Pusić: ‘Insinuacija kao plasiranje laži u javnost’

Navodi i kako su pregovori o toj zgradi u Briselu počeli puno prije mandata vlade u kojoj je ona bila ministrica vanjskih i europskih poslova.

“U mom mandatu uspjeli smo kupiti tu zgradu za nekoliko milijuna eura manje od originalne cijene o kojoj se prvotno pregovaralo. Kao članica EU Hrvatska ima potrebu za zgradom Misije koju prije članstva nije imala. Iz tog razloga su započeti pregovori o kupnji više godina prije članstva, a uspješno su okončani upravo kad se potreba za njom pretvorila u nužnost. Sve procedure su objavljene lege artis. Prilagodba zgrade je bila potrebna, kao, uostalom, i prilagodba bilo koje druge zgrade koja se može kupiti, obzirom da je uvijek potrebno organizirati prostor, razdvojiti uredske prostorije i privesti je specifičnoj svrsi Misije RH pri EU. Taj posao se odvija izuzetno sporo, što je bio problem i u mom mandatu, kad sam opetovano inzistirala da se posao ubrza, pa i delegirala dodatne službenike da rade na tom poslu kako bi se cijeli proces ubrzao”, navodi Pusić.

“Insinuirati kako se tu radilo o kriminalu ima isključivu svrhu plasirati laž u javnost”, poručuje bivša ministrica vanjskih i europskih poslova.

Plenković zatražio informacije o uređenju

Večernji list u četvrtak je objavio intervju s hrvatskom predsjednicom Grabar-Kitarović u kojemu je uputila kritike u sferi MVP-a vezano za “neprocesuiranje akcije kupnje zgrade u Briselu, koja, premda kupljena za 11,5 milijuna eura, i dalje stoji neuređena i neuseljena”.

Predsjednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković rekao je u petak u Briselu da je zatražio informacije o tome kako stoje stvari s uređenjem zgrade, koja je prije četiri godine kupljena za potrebe hrvatskih diplomatskih misija u Briselu te da je vrijeme da se ona stavi u funkciju.

Izvor: Agencije