Pusić: Hrvatska predsjednica govori protiv Ustava vlastite države

Izjavu predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović kako su “nakon Drugog svjetskog rata mnogi Hrvati upravo u Argentini našli prostor slobode u kojem su mogli svjedočiti domoljublje i isticati opravdane zahtjeve za slobodom hrvatskog naroda i domovine” saborska zastupnica GLAS-a Vesna Pusić prokomentirala je riječima kako je “nečuveno da predsjednica govori protiv Ustava vlastite zemlje”.

“To je meni potpuno nerazumljiva i neshvatljiva izjava, osim u kontekstu da, čini se, predsjednica s kim je – takva je. Ako se okruži s jednom vrstom ljudi, onda se pokušava prilagoditi i govoriti ono što misli da će se njima svidjeti, i to mijenja ovisno o auditoriju”, smatra Pusić.

Istakla je kako je to njoj apsolutno neobjašnjivo te da predsjednica to mora objasniti i Evropi i svijetu, a u prvom redu Hrvatskoj.

‘Ne možemo biti polufašisti’

“I ideja da bi predsjednica države govorila protiv Ustava vlastite zemlje je, također, nešto nečuveno. O čemu se točno radi, što se točno dogodilo, meni je neobjašnjivo, ali ona svakako mora stati pred hrvatsku javnost i reći o čemu se radi”, ustvrdila je ona.

Upitala je podržava li predsjednica naciste i napad na hrvatski Ustav.

“To su izvorišne osnove, nije neka ustavna odredba pa sad vi možete pokrenuti inicijativu, to je pitanje identiteta, tko smo mi kao društvo i ne možemo biti polufašisti. Moramo biti jasni na tu temu”, kazala je Pusić.

Predrag Matić iz Socijaldemokratske partije predsjednicu Hrvatske Grabar-Kitarović naziva “hodajućim skandalom” i poručuje kako ga je “sram što je ona predsjednica Hrvatske”.

Dodao je kako je već pomalo apsurdno komentirati predsjedničine poteze.

SDP: Predsjednica je ‘hodajući skandal’

“To je hodajući skandal. Gdje god se pojavi, ona pogleda oko sebe i što joj je prikladno izjavi”, ocjenjuje Matić, dodavši kako “od predsjednice možete očekivati svašta”.

Podsjetio je na njenu izjavu kako će “proći puno vode Dunavom dok postanemo sa Srbima prijatelji”, pa je tri dana kasnije ugostila predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

“Sjetimo se što je govorila o fašizmu i antifašizmu, a kad je došla u Argentinu, onda je tamo pred ljudima koji nisu nikad bili u Hrvatskoj i koji kad pokažu na karti Hrvatsku zahvaćaju i debeli dio Bosne i Hercegovine i Srbije, izjavila tako nešto za što bi [njemačka kancelarka] Angela Merkel u istom slučaju ili bila ekspresno smijenjena, ili bi završila u zatvoru”, rekao je Matić.

Podsjetio je i na zagrebačku dvoranu “Lisinski”, gdje je govorila Srbima kako je ona i njihova predsjednica, a prije toga im je govorila da slobodno sele, jer “živimo u slobodnoj zemlji”.

Zgroženi Efraim Zuroff

Na istup hrvatske predsjednice reagirao je i Efraim Zuroff, lovac na naciste i direktor jerusalemskog centra “Simon Wiesenthal”.

On je naveo da piše “kako bih izrazio zgroženost i kako bih protestirao protiv Vaših izjava izrečenih tokom Vaše posjete Argentini”.

“Prema hrvatskom portalu Index.hr, rekli ste da ste ‘ponosni na sve generacije Hrvata koje su došle u Argentinu’. Ako je to tačno, očito ste ponosni i na zloglasne ustaške ratne zločince, poput Ante Pavelića, Eugena – Dide Kvaternika, Dinka Šakića, Nade Šakić, Ive Rojnice, Vinka Nikolića i Franje Nevistića, da samo nabrojimo neke od ustaša koji su pobjegli u Argentinu da bi izbjegli kaznu i koji su ‘dijelili sudbinu svog naroda tokom bivšeg jugoslavenskog komunističkog režima”, navodi se u pismu, koje Zuroff zaključuje:

“Takva izjava je obično prikrivanje jezivih zločina ustaškog režima u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj i strašna uvreda žrtvama, njihovim porodicama i onima koji su se borili protiv njega.”

Hasanbegovićeva ‘notorna činjanica’

Saborski zastupnik Zlatko Hasanbegović (Neovisni za Hrvatsku) za Al Jazeeru kaže kako mu je izjava Grabar-Kitarović prihvatljiva, jer je ona ponovila “notornu činjenicu”.

“Naravno da mi je prihvatljiva, ponovila je notornu činjenicu da dio Hrvata nije podijelio sudbinu onih koji su bili podvrgnuti masovnim izvansudskim smaknućima, već da je pronašao slobodu u novoj domovini, i to je činjenica”, istakao je on i dodao:

“Nekima je očigledno žao što svi Hrvati nisu poubijani i likvidirani 1945. godine.”

Izvor: Al Jazeera i agencije