Pusić: Hrvatska mora raditi na proširenju EU-a

Pusić konstatira kako nema sumnje da je regija 'razmrvljena' (Arhiva)

Hrvatska tokom predsjedavanja Evropskom unijom, u prvoj polovini sljedeće godine, mora održavati temu proširenja visoko na dnevnom redu te insistiranjem kod ključnih igrača prenijeti poruku o važnosti integriranja zemalja zapadnog Balkana, izjavila je u srijedu bivša šefica diplomatije te zemlje Vesna Pusić.

Za Tanjug je rekla da će jedna od ključnih stvari tokom hrvatskog predsjedavanja biti veliki samit čelnika zemalja zapadnog Balkana i Evropske unije, posebno nakon odluke Brisela da ne počne pregovore sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom.

Ocijenila je da je ta odluka ne samo pogrešna nego i sramotna, navodeći da su države članice preokupirane unutrašnjim problemima, što presudno utječe prilikom donošenja odluka u vezi s EU-om.

Insistirati na proširenju Unije

“Važno je proširenje držati na dnevnom redu”, rekla je Pusić, ističući da proširenje na zapadni Balkan zapravo znači integriranje te regije i konsolidaciju teritorije EU-a, a ne istinsko proširenje, kao što bi to bio slučaj s Ukrajinom i Turskom.

Pusić, koja učestvuje na Beogradskom bezbjednosnom forumu, rekla je da Hrvatska treba vršiti pritisak na druge zemlje EU-a i “dovesti do svijesti drugih članica” o čemu se radi.

Upitana ima li u Uniji sluha za proširenje u ovom trenutku, kaže da to sad nije najpopularnija tema, ali da se na to ne treba obazirati.

Rekla je da Hrvatska i druge zemlje koje smatraju da je proširenje u interesu EU-a trebaju na tome insistirati.

Komentirajući odnose u regiji, konstatira kako nema sumnje da je regija “razmrvljena” i smatra da krivicu za to treba tražiti i u nedovoljno brzom procesu evropskih integracija.

Pred izbore se stvaraju tenzije

“I države koje su članice i one koje nisu su barem 20 posljednjih godina provele fokusirane na europski projekt, koji se sam po sebi za to vrijeme promijenio. Europski projekt bi svima dao podlogu za suradnju jer unutar EU-a morate surađivati po pitanju mnogih važnih tema”, rekla je Pusić.

Međutim, kako je kazala, taj proces stalno je odgađan i usporavan, što je različitim političkim grupama u svim zemaljama regije dalo priliku da koriste antagonizme, historiju i neprijateljstva kako bi uzburkali kolektivne emocije i “pokupili glasove”.

“To je veoma opasno svuda u svijetu, a posebno u našoj regiji”, rekla je Pusić.

Na pitanje kako vidi političku atmosferu u Hrvatskoj prema Srbima, s obzirom na to da traje predizborna kampanja, kaže da se uvijek pred izbore ta tema problematizira da bi se podigle emocije i “pokupili glasovi ekstremne desnice”.

“To je problem najveće stranke u Hrvatskoj, Hrvatske demokratske zajednice, koja bi htjela biti desni centar, jer u Hrvatskoj bez toga ne možete dobiti izbore, ali bi, s druge strane, da onemogući rađanje novih stranaka na ekstremnoj desnici i zbog toga želi zahvatiti i taj dio političkog prostora. Zato se uvijek pred izbore stvaraju određene tenzije”, smatra Pusić.

‘Mali Schengen’ ima smisla

Kako je primijetila, u ovom trenutku ima i drugih elemenata koji utječu na zatezanje odnosa, a to je, kaže, između ostalog, neobičan položaj premijera i predsjednika HDZ-a unutar vlastite stranke.

Upitana o inicijativi “mali Schengen”, kaže da postoji već duže vrijeme i dodaje da je u početku bila protiv toga, smatrajući da će to “staviti zemlje regije u čekaonicu”, odnosno usporiti njihov ulazak u EU, koji treba biti njihov konačni cilj.

“Međutim, s obzirom da se cijeli proces odužio, onda to možda ima nekog smisla na razini olakšavanja života ljudi jer se, na kraju, politika ipak mora baviti pitanjem olakšavanja života ljudima u jednoj regiji”, zaključila je Pusić.

Izvor: Agencije