Pusić: Hrvatska će uništiti ugled deklaracijom o bh. Hrvatima

Ne mislim da bi Hrvatski sabor trebao donositi deklaraciju, kaže Vesna Pusić (EPA)

Saborska zastupnica Građansko-liberalnog saveza – GLAS i bivša ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić poručila je u ponedjeljak kako je Deklaracija o položaju Hrvata u Bosni i Hercegovini na više razina neprihvatljiva i smatra da se Hrvatska ne bi trebala miješati u unutarnje stvari susjedne zemlje.

Saborski Odbor za Hrvate izvan Hrvatske podržao je prethodno većinom glasova ažurirani prijedlog Deklaracije Hrvatskog sabora o položaju Hrvata u Bosni i Hercegovini, koji je usuglašen s Vladom u cilju da se ona donese do kraja ove godine, podsjeća Hina.

Cilj Deklaracije je, kako se navodi, jačanje ustavnog i stvarnog položaja Hrvata u Bosni i Hercegovini, kao jednog od tri konstitutivna naroda u ovoj zemlji.

Hrvatska odbacuje optužbe

“Ne mislim da bi Hrvatski sabor trebao donositi deklaraciju. Čitala sam prvu i drugu verziju, treća je u izradi, i mislim da je na više razina neprihvatljivo. Što se tiče instrukcija da se Hrvatska treba miješati u unutarnje stvari Bosne i Hercegovine, to je neprihvatljivo, i na to su reagirala tri bivša europska povjerenika”, poručila je Pusić.

“Hrvatsko Ministarstvo vanjskih [i europskioh] poslova odgovorilo je na to pristojnijim riječima, ali gotovo identično kao [predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine] Milorad Dodik. To vam već dovoljno govori o cijeloj situaciji”, objasnila je Pusić.

Hrvatska je u subotu odbacila optužbe trojice bivših visokih predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini [Carla Bildta, Paddyja Ashdowna i Christiana Schwarz-Schillinga] da se miješa u unutarnja pitanja te države i optužila ih da su oni djelomično krivi što hrvatski narod nije jednakopravan s bošnjačkim i srpskim.

‘Direktno protiv hrvatskih interesa’

Pusić smatra da bi se Hrvatska trebala suzdržati, a da je deklaracija “direktno protiv hrvatskih interesa u okviru Europe i u okviru interesa Hrvata u Bosni i Hercegovini”.

Bivša ministrica također vjeruje da će ova deklaracija uništiti hrvatski ugled u Europi, gdje bi se trebala boriti za eurointegracije Bosne i Hercegovine.

“Hrvatska bez ugleda, a to čini ovom deklaracijom, ne može pomoći ni samoj sebi”, smatra.

Potvrdila je da je druga verzija deklaracija blaža od prve, a novinare je uputila da sami pronađu kojih je šest stavki dodatnog financiranja izbačeno iz deklaracije.

Klisović: Nema potrebe za deklaracijom

Njezin nekadašnji zamjenik u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova te aktualni saborski zastupnik Ssocijaldemokratske partije Joško Klisović poručio je kako su poznati stavovi Hrvatske oko Bosne i Hercegovine.

“Hrvatski stavovi za Bosnu i Hercegovinu su poznati, ne vidim nikakvu dodatnu vrijednost usvajanjem deklaracije. Mislim da to nije najbolji način za borbu ravnopravnosti Hrvata u Bosni i Hercegovini”, kazao je on.

“Postoje bolji načini za realizacijom ustavno-pravnih prava Hrvata u toj zemlji. Hrvatska mora poticati unutarnje političke procese”, rekao je Klisović.

Izvor: Agencije