Pupovac: Živim u zemlji mržnje i nasilja

Milorad Pupovac
Iz zadarske policije poručuju da je provedena opsežna kriminalistička istraga i da se utvrđuju okolnosti događaja (Al Jazeera)

Na početku sjednice Hrvatskog sabora u srijedu predsjednik Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Milorad Pupovac iskoristio je priliku da skrene pozornost na posljednje slučajeve nasilja nad pripadnicima srpske nacionalnosti, istaknuvši da živi u “zemlji mržnje i nasilja”.

Posljednji takav napad dogodio se prije nekoliko dana u Supetru na Braču nakon nogometnog turnira Torcida kup u blizini prostorija Torcide Brač na skupinu sezonskih radnika, među kojima su bila dva hrvatska građanina srpske nacionalnosti.

“Ne živim ni s trunkom mržnje, ali živim u zemlji mržnje i nasilja, motiviranog etničkom mržnjom i etničkim nasiljem”, rekao je Pupovac, kako prenosi Tanjug od portala Index.hr.

Pupovac je govorio o mržnji i nasilju prisjetivši se 1995., kada je dan nakon vojno-redarstvene akcije “Bljesak” sam prvi put otišao u Jasenovac.

“Sve što sam završio od škola završio sam u Hrvatskoj i ni u jednoj od tih škola, osnovne, srednje škole, fakulteta, postdiplomskog i doktorskog studija, nije me nitko učio da ikoga mrzim, nisam čuo nijednu lekciju ili poduku od ijednoga nastavnika u kojem bi bilo koja etnička grupa ili vjerska grupa trebala biti predmet mržnje i nijedanput nitko nije došao i kazao ‘Svake godine ćete od sada odlaziti u Jasenovac da vidite kakav se zločin tamo dogodio'”, rekao je Pupovac.

Pupovac: Ako je Stanimirović ratni zločinac, i ja sam

Osvrnuo se i na slučaj nastavnika iz jedne osnovne škole u Zagrebu koji je dobio opomenu pred otkaz zbog napisa na Facebooku o posjetu Vukovaru i kritika koje je nastavnik iznio, o čemu bi se, tvrdi, svi trebali zamisliti.

“A što je to što slušaju svi osmaši kad odlaze u Vukovar svake godine kao obavezno? Slušaju da jedan od zastupnika koji sjedi u ovom Saboru i kojega nikad nitko nije osudio i nijedna institucija nije pokrenula nijedan kazneni postupak, da je Vojislav Stanimirović (SDSS) ratni zločinac. Ako je on, onda sam i i ja. Ja sam ratni zločinac koji se bori protiv mržnje i protiv rata već 30 godina i borit ću se i bit ću u klubu takvih zločinaca”, rekao je Pupovac, kako prenosi Hina.

Drži kako nije čudno da mladi, “obezglavljeni porukama mržnje”, posežu za nasiljem, ali da nisu krivi oni nego “oni što na mjestu predsjednika Republike ne čuju da se viče ‘Ubij Srbina!’ i oni koji kažu da je pjevanje ‘Za dom spremni’ stanovitog pjevača domoljublje”.

Na njegovo izlaganje reagirao je zastupnik HRAST-a Hrvoje Zekanović, uzvrativši da je Stanimirović govorio u okupiranom Vukovaru na dan pada grada i vukovarske bolnice 1991., kada je rekao da je pao “posljednji ustaški bastion u Vukovaru”.

Optužio je Pupovca da relativizira Domovinski rat i da ga ne priznaje jer nikad nije izgovorio riječi “Domovinski rat”.

“I to je naš Milorad zaboravio. Oči su mu pune suza kad govori o Jasenovcu, a kada govori o Vukovaru i o relativiziranju zločina, onda se usudi ovdje u Saboru relativizirati Domovinski rat. Gospodin Milorad Pupovac nikada u svom životu nije izgovorio te dvije riječi, Domovinski rat. Ne usudi se jer ga ne priznaje”, rekao je Zekanović.

Zekanović: Svi bruje o jednom incidentu i zanemaruju njih 1.624

Dodao je i da je Stanimirović rekao da je bio “okupacijski gradonačelnik grada Vukovara”.

Zekanović je također osudio incident na Braču, ali i spomenuo 1.624 kaznena djela protiv života i tijela u prošloj godini. 

“Cijela Hrvatska bruji o jednom incidentu zato što su u njemu sudjelovala dva Srbina i tri Hrvata. Svi bruje o tome, a ove ostale zanemarujemo, ovih 1.624”, rekao je.

Smatra i da se pokušava sotonizirati navijačka supkultura, navijači koji su 1990. “rekli glasno i jasno na Maksimiru ovdje u Zagrebu ‘ne Jugoslaviji’, ‘ne Velikoj Srbiji’ i ‘ne Arkanu'”, misleći na povezivanje pripadnika navijačke skupine Torcida s incidentom na Braču.

“Jesu li krivi zato što svake godine obilježavaju heroja Blagu Zadru? Jesu li krivi zbog toga što su otišli u Vukovar i rekli ‘ne’ rađanju novočetničkog pokreta u tom gradu? Jesu li krivi zato što obilježavaju pad Vukovara? Jesu li krivi zato što jedini u Hrvatskoj pjevaju domoljubne pjesme?”, upitao je Zekanović.

“Nitko ne govori o ostalom nasilju, ali ćemo govoriti o jednom slomljenom nosu tisuću godina. Dosta je Milorada Pupovca i njegovog načina iznošenja jedne loše politike ovdje u Saboru. Hrvatska nije zemlja mržnje”, kazao je Zekanović.

Saborski zastupnici iskoristili su u srijedu slobodno iznošenje stajališta kao bi osudili napad na sezonske radnike u Supetru, ali i upozorili na slične slučajeve nasilja i mržnje prema pripadnicima nacionalnih manjina.

Ostojić: Osuda ‘jednaka kvaliteti dvoslojnog WC papira’

Napad na skupinu sezonaca u Supetru dokaz je da “oni koji bi trebali raditi svoj posao to ne rade”, ustvrdio je Ranko Ostojić iz Socijaldemokratske partije.

“Žalosno je da djevojka iz Varaždina mora od batina braniti svoje kolege, prijatelje, ali treba ih nazvati vrlo jednostavno žrtvama. Vatrogasac Tomo isto tako postaje simbol one velike većine u Hrvatskoj, tihih ljudi koji su spremni obraniti druge od nasilja”, kazao je Ostojić, upozorivši da je, ne krene li država u obračun s nasilnicima, samo pitanje dana kad će se dogoditi da neki iz sabornice ili njihova djeca budu isto tako žrtve.

No, kad se čuje osuda tog događaja premijera od Andreja Plenkovića ili ministara unutarnjih poslova i pravosuđa, ta je osuda “jednaka kvaliteti dvoslojnog WC papira”, rekao je Ostojić i poručio kako se u vezi s osudom nasilja trebaju ugledati u gradonačelnicu Supetra.

HDZ-ov Branko Bačić kazao je da najoštrije osuđuju huliganstvo koje se događa na hrvatskim ulicama, a usmjereno je protiv određenog broja članova srpske nacionalne manjine te zahtijevaju od državnih institucija da procesuiraju i primjereno kazne počinitelje.

“No, moramo se zapitati doprinosimo li mi ovdje u Hrvatskom saboru svojim govorom, koji često predstavlja verbalno nasilje, da se verbalno nasilje iz Sabora prenosi na hrvatske ulice i postaje fizičko nasilje, u kojemu trpi dio određenih članova hrvatskoga društva, posebno pripadnici srpske zajednice u Hrvatskoj”, rekao je Bačić, apelirajući na zastupnike da svojim nastupima pridonesu smirivanju napetosti u Hrvatskoj.

Izvor: Agencije