Pupovac: Tražit ćemo pomoć EU-a o ćirilici

U posljednjih godinu-dvije ćirilica se stigmatizira, kazao je Pupovac (AP)

“Iza najnovijeg demoliranja ćiriličnih tabli u Vukovaru stoje motivi koji su prerasli granice obilježavanja godišnjica i izbornih kampanja. Oni su poprimili dimenzije jedne vrste povijesno-civilizacijskog sukoba, pa i razmjere antagonizacije sa slovenskom pismenošću, sa Srbima i Srbijom”, izjavio je predsjednik Srpskog narodnog vijeća u Hrvatskoj Milorad Pupovac.

“Imamo mogućnost da se zbog nepoštovanja ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina obratimo Organizacije za europsku sigurnost i suradnju, Vijeću Evrope i Evropskom parlamentu”, rekao je Pupovac za Novosti.

Prema njegovim riječima, “jedna od nesistematskih mjera je da kao institucija srpske zajednice iz defanzive pređemo u aktivno djelovanje kojim ćemo ćirilično pismo u Hrvatskoj predstaviti na drugačiji način od onog kakvim ga u proteklih godinu dana predstavljaju štab za obranu Vukovara, crkva i političke partije”.

“U posljednjih godinu-dvije ćirilica se stigmatizira, a time se stigmatiziraju i susjedne države koje je koriste kao pismo, ali i cjelokupna civilizacijska i kulturna baština. Osim toga, šire se strahovi unutar srpske zajednice i sve to otežava ostvarivanje drugih prava – na obrazovanje, kao i na slobodan osjećaj etničke i vjerske pripadnosti”, rekao je Pupovac.

Pomoć Srbije

“Nema sumnje da će nam, kada je u pitanju prezentacija povijesne dimenzije ćiriličnog pisma, biti potrebna pomoć Srbije, ali mnogo više od toga nam treba okrenutost Srbije ka položaju Srba u Hrvatskoj”, rekao je predsjednik Srpskog narodnog vijeća i poslanik u Saboru.

“Od države očekujemo da ovom pitanju pristupi u skladu sa Sporazumom o pravima manjina i u skladu sa europskim dokumentima i obavezama koje proizlaze iz hrvatsko-europskog pristupnog ugovora i iz opredijeljenosti Srbije za članstvo u EU. Jer, ovo je zajedničko, bilateralno pitanje, koje nažalost, kao da je izgubilo svoju relevantnost i ispalo iz fokusa”, kazao je Pupovac.

Dio branitelja, koji su u utorak sudjelovali na obilježavanju 23. obljetnice osnivanja 204. Vukovarske brigade, postrojbe koja je u jesen 1991. godine branila Vukovar, poskidali su sve dvojezične i dvopismene ploče u gradu.

Oni su se, nakon odavanja počasti poginulim suborcima na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru, zaputili prema gradu i sa zgrada državnih institucija skidali ploče na kojima su i ćirilični natpisi.

Pokušaj skidanja ploče na zgradi policije, prenose hrvatski mediji, spriječili su policajci, prilikom čega je natpisna ploča razbijena.

Izvor: Agencije