Pupovac: Srbi u Hrvatskoj žive u strahu

Pupovac na svom Facebook profilu istakao da Srbi žive u strahovima koji se obnavljaju i koji imaju političku i duhovnu moć u Hrvatskoj (Pixsell)

Zastupnik SDSS-a u Hrvatskom saboru Milorad Pupovac upozorio je na strah u kojem Srbi žive u Hrvatskoj, koji se, kako kaže, neprestano podržava i podstiče prije svega zbog toga što su Srbi.

Pupovac je na svom Facebook profilu istakao da Srbi neprestano žive u strahovima koji se obnavljaju i koji imaju političku i duhovnu moć u Hrvatskoj.

“Pored strahova, kao što su oni vezani uz zaposlenje, dugove, zdravlje i budućnost djece, a koje dijele s većinom hrvatskih građana, Srbi, mnogi od njih, žive u strahu zbog toga što su Srbi”, naveo je Pupovac.

Ukazuje na to da se Srbi boje reći da su Srbi.

“Boje se pokazati da imaju veze sa Srbima i njihovim institucijama. Boje se prenositi svoju pripadnost srpskom narodu na nove generacije. Dakle, mnogi od Srba ne žive s osjećajem slobode, već s osjećajem straha”, napisao je.

Strahovi se podstiču

Dodao je da Srbe u povratničkim sredinama muči siromaštvo, a one u gradovima strah.

“Navest ću primjer o kojem sam nedavno slušao. U jednom gradu, a nije jedini s takvom pričom, vjernici nerijetko mole svog pravoslavnog svećenika da im u kuću ne dolazi u mantiji, već da do njih dođe u civilnom odijelu, a da mantiju obuče kad uđe u njihovu kuću ili stan”, naveo je.

“U istom gradu čujemo da učenica koja dolazi u pravoslavnu crkvu na vjeronauk zbog u najmanju ruku nastavničinog netaktičnog komuniciranja u razredu otkriva njezin vjerski identitet i podvrgava je veoma neugodnim reakcijama ostalih učenika. A bez adekvatne nastavničine reakcije. Dakle, strahovi se podržavaju i potiču”, napisao je.

Pupovac ističe da je malo koga zbog toga briga, ali da Srbe u Hrvatskoj jeste i treba ih biti briga.

“A učinit ćemo da to postane i briga onih koji taj strah kod Srba proizvode i kod onih koji ne znaju da njihovi susjedi žive s tom vrstom straha”, naveo je Pupovac.

Izvor: Al Jazeera