Pupovac: Sjećamo se stradanja i Hrvata i Srba

Na maškarama, održanim tokom vikenda nedaleko Splita, simbolično je spaljena lutka s Pupovčevim likom (Pixsell)

Nakon brojnih kritika i iz vladajućih i iz stranaka opozicije zbog činjenice da se nije ogradio od riječi predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, koji je usporedio Hrvatsku s nacistima, oglasio se i zastupnik srpske manjine u Hrvatskom saboru, Milorad Pupovac.

On je, zajedno s drugim predstavnicima Srba iz regije, pristustvovao obilježavanju Dana sjećanja na stradale i prognane Srbe u hrvatskoj akciji “Oluja”, održanom u Bačkoj Palanci.

Očekivano mu je da je i ova godišnjica vojno-policijske akcije “Oluja” postala mjesto ponovnog sukobljavanja, svojevrsnog nastavka rata njegovim različitim interpretacijama i pogledima na njegove posljedice. Smatra i kako nema izgleda da bi se to moglo promijeniti.

“Prema svemu što slušamo i vidimo u proteklih pet i više godina, monolozi sjećanja i međusobne optužbe mogli bi se samo pojačavati, a spirala sukoba samo produbljivati i proširivati te tako uništavati sve ono što se od potpisivanja Sporazuma o normalizaciji odnosa 1996. gradilo kao pozitivno u odnosima između Hrvatske i Srbije”, poručio je Pupovac.

Na sve to, kako kaže, Srbi iz Hrvatske i njihovi predstavnici gledaju sa zebnjom i zabrinutošću, jer imaju “živo sjećanje na strašne posljedice rata i teške godine izgradnje mira”.

“Osim toga imamo jednako živo sjećanje u kojem je zapisano stradanje naših sugrađana Hrvata i naših sunarodnjaka Srba. Zato u nama živi dijaloško sjećanje. A to dijaloško sjećanje počiva na pitanju: koliko je našeg stradanja u stradanju drugih, i obrnuto – koliko je stradanja drugih u našem stradanju. Takvo je naše sjećanje bilo i ove i svake prethodne godine. Takvo će biti i svake buduće. Gdje god bilo i povodom čijeg god stradanja bilo organizirano”, naveo je Pupovac.

Sporne Vučićeve riječi

Priznao je i kako Srbi u Hrvatskoj nemaju moći da takvu dijalošku kulturu sjećanja nametnu ni hrvatskoj ni srpskoj državi, ali imaju moć da je žive, prakticiraju i zagovaraju.

“Onima koji u ovakvim okolnostima, kao što je to dosad činjeno u nizu sličnih situacija, cijelu srpsku zajednicu žele pretvoriti u taoca riječi koje nismo sami izgovorili i djela koje nismo sami počinili želim kazati da mi na to nismo pristajali niti ćemo pristajati. Niti želimo da se to ikome i igdje događa”, napisao je Pupovac.

Mnogima je u Hrvatskoj zasmetalo to što se, za vrijeme i poslije komemoracije žrtvama Oluje u Bačkoj Palanci, nije ogradio od Vučićevih riječi.

“Hitler je hteo svet bez Jevreja, a Hrvatska i njena politika je htela Hrvatsku bez Srba, jer su, kako je rečeno, ‘razarali hrvatsko nacionalno biće'”, rekao je tom prilikom Vučić.

Pupovac je rekao kako razumije svoje sugrađane Hrvate koji su u usporedbama današnje Hrvatske s Hitlerovom Njemačkom prepoznali teške riječi. Smatra kako je to “težak teret koji se njima ne bi trebao pripisivati zbog historijskog stradanja koje su Srbi doživjeli tokom i poslije ‘Oluje'”.

“Zato postoje odgovorni pojedinci, bilo kao neposredni počinioci, bilo kao zapovjednici, bilo kao začetnici, a koje ni sud ni javnost nisu dosad osudili, kao što postoje i oni koji su odgovorni za stradanje koje su u ratu doživjeli Hrvati. Kolektivizacija krivice osim što je nepravedna sjeme je zla. I zato smo protiv nje, o kome god da se radi. O Hrvatima ili Srbima”, naveo je Pupovac.

Kritika zbog ustaškog pozdrava u Glini

Osvrnuo se i na koncert Marka Perkovića Thompsona, održan u Glini, upravo na dan obilježavanja godišnjice “Oluje”. Na tom je koncertu Thompson izvodio svoju najpoznatiju pjesmu “Bojna Čavoglave”, koja počinje ustaškim pozdravom “za dom – spremni”.

“Nadam se da naši sugrađani Hrvati razumiju kako obilježavanje ‘Oluje’ bez svijesti o izgnanstvu preko 200.000 Srba i sa proslavama kao što je bila ovogodišnja u Glini (mjestu historijskog pogroma Srba u mjesnoj crkvi i okolici 1941. godine), u kojoj se gledao i slušao sramotni i strašni pozdrav ‘Za dom – Spremni!’ ne može biti nikako tolerirano”, poručio je Pupovac.

“Nadam se da će nakon ovoga iskustva predstavnici dviju država uvidjeti da svi razgovori o nestalim, o manjinama, o sukcesiji, o ratnim zločinima, o granici, o izgradnji infrastrukture, o suradnji policija u borbi protiv terorizma, kriminala i ilegalnih migracija neće uroditi nikakvim rezultatima ukoliko ne otpočnu dijalog o tome kako staviti pod kontrolu sukobe u interpretaciji prošlosti i u komemorativnim praksama, a da će njihovi građani ostati taocima tih sukoba”, zaključio je Milorad Pupovac.

Izvor: Agencije