Pupovac Plenkoviću: Ne omalovažavati jasenovačke žrtve

Prilikom božićnog domjenka Srpskog narodnog vijeća (SNV) u Zagrebu predsjednik Vijeća Milorad Pupovac upozorio je hrvatskog premijera Andreja Plenkovića na položaj Srba u Hrvatskoj.

Osvrnuo se na omalovažavanje srpskih žrtava u Jasenovcu i postavljanje ploče HOS-a s ustaškim pozdravom.

Pupovac je istaknuo da stradanje jednih ne smije biti razlog za omalovažavanje žrtava drugih, a posebice, dodao je, ne u Jasenovcu, mjestu na kojem je u 20. stoljeću stradalo najviše pripadnika hrvatskog naroda, ne samo Srba i Roma – već i Hrvata.

U Jasenovcu stradali brojni Hrvati

“Da nije bilo ploče u Jasenovcu, iščekivanje ne bi bilo stavljeno u sjenu. Ovako smo u Novu godinu ušli s nadom i vjerom u bolje sutra, ali i sa sjenom i osjećajem zabrinutosti koji iz te geste, iz toga čina na tome mjestu ne može a da ne bude proizvedeno. Smrt jednoga od nas ne može biti razlog za negiranje smrti drugoga od nas. Stradanje jednoga od nas ne može biti razlog za vrijeđanje spomena i sjećanja na stradanje bilo kojeg drugog od nas, a pogotovo ne na takvom mjestu historijskog stradanja i historijskog posrnuća koje se među nama dogodilo, na mjestu na kojem je u 20. stoljeću vjerojatno na jednom mjestu stradalo najviše pripadnika hrvatskog naroda. Ne spominjem ni Srbe ni Rome ni Židove, nego Hrvate koji su zbog političkog neslaganja i političkih ideja bili žrtve na tom groznom stratištu. Gotovo 8.000. Naša je dužnost da učinimo sve da sačuvamo ono što je stvoreno u jesen 2016., program i politiku koja je dobila priliku da Hrvatskoj donese potpuni mir i obnovu povjerenja”, poručio je Pupovac pred prepunom dvoranom uzvanika u Hrvatskom novinarskom domu.

Pupovac je uz kritike uputio i pohvale na račun premijera Plenkovića i njegove vlade.

Prisjećajući se nedavnih parlamentarnih izbora i njihovih rezultata, Pupovac je kazao kako je Hrvatska njima dobila “okolnosti smirenja i onoga što je obećavalo odsutnost konflikata i posvećenost društvenim problemima i važnim pitanjima hrvatskog društva, države i svih građana, uključujući i one srpske nacionalnosti”.

“Za to imamo puno razloga zahvaliti prvom čovjeku i predstavniku te politike Andreju Plenkoviću i onome što je on donio svojim porukama i svojim programom”, poručio je Pupovac, kako prenosi Hina.

Osvrnuo se i na pitanja prava Srba u Hrvatskoj te ustvrdio kako, kad je u pitanju obrazovanje, ima puno posla s obzirom na to da je od 570 udžbenika potrebnih za program srpskog školovanja u Hrvatskoj tiskano njih samo 115.

Kad je u pitanju razvoj povratničkih sredina, dodao je, srpska zajednica uzda se u suradnju i program koji je definiran s Vladom.

Pupovac je pozivao na toleranciju, prihvaćanje te posvećenost zajedničkim interesima.

“Naša zadaća je da na prostoru u kojem živimo kao zemlja i nacija doprinesemo izgradnji mira. Koliko god izgledalo da smo to završili – nismo! U mnogim je aspektima to pogoršano”, rekao je.

Plenković: ‘Suočiti se s prošlošću’

Govor Milorada Pupovca hrvatski premijer nije htio komentirati. Plenković je ponovio kako njegova vlada šalje poruke dijaloga, suradnje, suživota, tolerancije i okrenutosti budućnosti.

Napomenuo je kako je Hrvatska, “nakon pravednog, obrambenog rata, u kojemu je bila žrtva velikosrpske agresije”, ostvarila slobodu i neovisnost te stvorila društvo koje je dosegnulo najviše demokratske vrijednosti i u poštivanju ljudskih i manjinskih prava.

“Upravo takva Hrvatska, koja želi urediti odnose sa svim manjinama, danas ima vladu koju podržava svih osam zastupnika nacionalnih manjina u Saboru. Osobno sam želio da to tako bude i želim da tako bude i u budućnosti jer je to najbolji način za kvalitetno ostvarivanje prava svih manjina u RH. Hrvatska država poštuje svoje manjine i učinit će maksimum napora da se život srpske zajednice i drugih manjina odvija na najkvalitetniji način, sukladno gospodarskim i socijalnim mogućnostima”, rekao je Plenković.

Podsjetio je kako je 20. stoljeće bilo obilježeno velikim tragedijama i sukobima, što “nam nameće obvezu da 2017. na jedan racionalan i pluralističan način raspravimo i pokrenemo proces suočavanja s prošlošću. Pred nama je da taj proces na miran, staložen, trezven i prije svega zakonit način započnemo, a, ja se nadam, i zatvorimo do kraja rada ove vlade. Da se odredimo prema svim pitanjima recentne prošlosti i da što je moguće više oko tih pitanja ostvarimo široki društveni i politički konsenzus i to je moja ambicija i ambicija moje vlade”, kazao je hrvatski premijer.

“Želimo riješiti sva otvorena pitanja… i drago mi je da sam kao predsjednik Vlade danas bio tu”, poručio je Plenković.

Izaslanik predsjednika Vlade Republike Srbije Vladimir Božović zaželio je Srbima u Hrvatskoj da “ostvare sva prava po evropskim standardima, a koje država Srbija jamči Hrvatima i svim drugim manjinama”.

Poručio je da će ih Srbija, u svim problemima i iskušenjima, kad budu ugroženi, braniti svim raspoloživim sredstvima.

Hrvatskom vodstvu i građanima uputio je poruku mira, zajedništva te poziv da zajedno grade ekonomski snažno i demokratski stabilno društvo.

“Srbija želi najbolje moguće odnose sa Hrvatskom i zato ima ulogu faktora stabilnosti u regionu, što će činiti i u budućnosti. Tragičnu i strašnu prošlost ne možemo promeniti niti zaboraviti, ali na osnovu istorijskih činjenica, humanosti, zajedničkih temeljnih evropskih vrednosti možemo i moramo menjati sadašnjost i budućnost. Narod s jasenovačkim cvetom na srcu i duši ne sme i neće ni pred kim pognuti glavu, već uspravljena čela i pogleda, istinom, pravdom i ljubavlju gleda unapred u bolju budućnost”, poručio je Božović.

Izvor: Al Jazeera i agencije