Pupovac: Marić nije najbolji izbor za mandatara

Predsjedništvo HDZ-a odlučilo kako će novi mandatar za sastavljanje vlade biti Zdravko Marić (Patrik Macek / PIXSELL)

Zastupnik Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Milorad Pupovac izjavio je da imenovanje Zdravka Marića kandidatom Hrvatske demokratske zajednice za mandatara za sastavljanje hrvatske vlade ne predstavlja najbolji izbor.

“To je pritisak na premijera da napusti funkciju. Marić je čovjek sa solidnom reputacijom u biznisu, ali bez političkog iskustva. Nije najbolji. Nismo razgovarali sa HDZ-om oko mjesta u vladi. Nitko nam ništa nije nudio”, kazao je Pupovac u Dnevniku Nove TV .

“Nalazimo se pred ogromnim izazovom. Zastupnici SDSS-a i manjina su svjesni da većina građana želi nove izbore”, kaže Pupovac.

Pupovac je dodao da su on i ostali iz reda manjina bliski stavu građana “da je potreban novi početak”.

Na telefonskoj sjednici koja je održana u petak, predsjedništvo HDZ-a donijelo je odluku kako će novi mandatar za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske biti aktuelni ministar finansija Zdravko Marić.

Na istoj sjednici Domagoj Maroević proglašen je novim političkim sekretarom stranke, dok je ministar vanjskih poslova Miro Kovač potvrđen kao međunarodni sekretar HDZ-a.

U petak je završen i sastanak predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović i premijera Tihomira Oreškovića, nakon kojeg na Pantovčaku nije bilo izjava za novinare.

Odluka o Oreškoviću

Premijer Tihomir Orešković je prethodno izjavio kako će Hrvatski sabor odlučiti da li će on ostati na čelu Vlade.

Rekao je kako očekuje poziv prvog potpredsjednika Vlade Tomislava Karamarka i da je spreman razgovarati s njim, ali da ne prihvata njegov zahtjev za povlačenjem iz Vlade.

Poručio je kako će se direktno obratiti Saboru i izjasniti se o lažnim optužbama da ne radi svoj posao.

“Nije mi se nudila opcija da ostanem jedan od ministara u Vladi. Ja vjerujem u ovu Vladu. Mislim da se stvari mogu posložiti i da možemo ići naprijed. Vrijeme će pokazati sve.

Nadam se da će razum pobijediti”, istakao je Orešković.

U međuvremenu se u Hrvatskoj nastavlja kriza vlasti. Šef Mosta nezavisnih lista Božo Petrov je ranije izjavio da njegova stranka neće sudjelovati u preslagivanju Vlade Republike Hrvatske, dok je HDZ ponudio da se iz Vlade povuku Karamarko, drugi potpredsjednik Petrov i premijer Orešković.

Karamarko je u srijedu poručio kako je spreman odstupiti s pozicije prvog potpredsjednika Vlade, ako to učine i premijer Orešković i Petrov. Karamarko traži da u tom slučaju HDZ ponudi novog mandatara.

Zastupnici te stranke ranije su u saborsku proceduru uputili zahtjev za opoziv premijera Oreškovića i Sabor bi o tome trebao glasati krajem iduće sedmice.

HDZ ne odustaje od opoziva premijera Oreškovića, ponovili su u četvrtak stranački zvaničnici. Plan HDZ-a bio je pad Vlade i sastavljanje nove većine, no Most je rekao da u tome neće sudjelovati.

Postupak opoziva

HDZ je pokrenuo postupak opoziva premijera Oreškovića, nakon što je on pozvao Karamarka i Petrova da odstupe s dužnosti jer su njihovi međusobni loši odnosi teret Vladi, što je Karamarko odbio.

Istovremeno, opozicija traži raspuštanje Sabora i vanredne izbore što prije. Klub zastupnika Socijaldemokratske partije (SDP) počeo je u četvrtak sa skupljanjem glasova kako bi se poslao zahtjev za raspuštanje Hrvatskog sabora.

Na pitanje ima li SDP dovoljno zastupničkih potpisa za raspuštanje Sabora, potpredsjednik SDP-a Ranko Ostojić je rekao da su ih na samom početku imali dovoljno da to bude ozbiljna stvar.

“Nećemo licitirati, a bez 76 potpisa nećemo ni doći pred gospodina [predsjednika Sabora Željka] Reinera”, kazao je Ostojić.

Izvor: Al Jazeera i agencije