Oglasi

Pupovac: Karamarko i oslobađanje generala pogoršali položaj Srba

Predsjednik Srpskog narodnog vijeća govorio je u Sarajevu o poziciji Srba u Hrvatskoj.
Milorad PupovacNa Milorada Pupovca i Borisa Miloševića bačeni su ostaci hrane u petak poslijepodne na središnjoj zagrebačkoj tržniciAl Jazeera - Arhiva

Zastupnik u Hrvatskom saboru i predsjednik Srpskog narodnog vijeća (SNV) Milorad Pupovac ustvrdio je u ponedjeljak u Sarajevu kako je položaj Srba u Hrvatskoj pogoršan proteklih godina, najdrastičnije kad se HDZ pod Tomislavom Karamarkom pretvorio u stranku ekstremne desnice i nacionalizma, a sve je povezao s oslobađajućom presudom hrvatskim generalima u Den Haagu.

Pupovac je, kao gost na tribini koju je organizirala sarajevska srpska Kulturno-prosvjetna udruga "Prosvjeta", govorio o poziciji Srba u Hrvatskoj, a pritom je istaknuo kako je sada za srpsku zajednicu u Hrvatskoj najvažnije sačuvati dostignuta prava i ne dopustiti njihovo daljnje ugrožavanje.

"Čuvamo ono što smo postigli i istodobno se suprotstavljamo onome što ugrožava postignuto i nastojimo ići dalje", kazao je Pupovac pojašnjavajući kako je fokus na razvitku i jačanju institucija važnih za Srbe, ali i na suradnji s Vladom Hrvatske.

Oslobađajuća presuda generalima 

Pupovac je konstatirao kako su "turbulencije koje su zahvatile Hrvatsku od 2013. do 2017. još latentno prisutne".

Sve je povezao s "oslobađajućom presudom dvojici generala 2012.", Anti Gotovini i Mladenu Markaču, uz konstataciju kako je to otvorilo prostor problematičnim društvenim promjenama, prenosi HINA.

"Počinje rasti i govor mržnje, netolerancija i antisrpski sentiment u Hrvatskoj, koji, naravno, nije plitko posađen", kazao je Pupovac.

Najdrastičnije pogoršanje položaja srpske zajednice u Hrvatskoj povezao je s razdobljem u kojemu je HDZ pod vodstvom Tomislava Karamarka napustio poziciju desnog centra i pretvorio se u, tvrdi Pupovac, stranku "ekstremne desnice i nacionalizma" a nakon toga je dodatni problem Srbima stvorilo pogoršanje odnosa Hrvatske i Srbije.

U takvim okolnostima koje se, kako ocjenjuje Pupovac, još nisu bitno počele mijenjati, teško se boriti za status srpske nacionalne manjine i njezina prava.

Pupovčeve ocjene odjek su ocjena Srpskog narodnog vijeća u izjavi iz prošlog tjedna da položaj Srba u Hrvatskoj u proteklih pet godina nije unaprijeđen nego je unazađen te zahtjeva da institucije srpske zajednice moraju dobiti status manjinskih samouprava, da Srbi budu jače zastupljeni u državnim i javnim službama i da se osigura provođenje prava na jezik, pismo i obrazovanje.

U odgovoru na izjavu Vlada Hrvatske rekla je kako operativni programi za nacionalne manjine, koje je donijela s njihovim izabranim predstavnicima, ne predviđaju promjenu pravnog statusa tijela srpskih, odnosno manjinskih zajednica.  

Pupovac je u Sarajevu ocijenio da će Srbi u Hrvatskoj imati budućnost za kakvu se izbore.

'Borba za budućnost prilično zahtjevna'

"Budućnost će nam biti onakva za kakvu se izborimo, a borba za tu budućnost je prilično zahtjevna", kazao je Pupovac.

Dodao je kako je prioritetna zadaća raditi na razvitku sredina u kojima žive Srbi kao znatnije zastupljeno stanovništvo, ali i ustrajati na sprječavanju asimilacije Srba u gradskim sredinama, što je, kako kaže, veliki problem u sredini u kojoj, prema njegovim rječima, traje neka vrsta "rata oko identiteta".

"To je teren na kojemu ne možemo reći da smo naročito uspješni", kazao je Pupovac, dodajući kako je "veliki problem to što je školski sustav u Hrvatskoj izrazito kroatocentričan, posebice u povijesti, književnosti, umjetnosti i znanosti".

Istaknuo je kako bi tolerancija prema ćiriličnom pismu u službenoj upotrebi, obrazovanju i medijskom prostoru bila iznimno važno postignuće u Hrvatskoj.

"Jezične politike onih koji su u većini prilično su neosjetljive na razlike i sredstvo su ne za komunikaciju nego za unifikaciju, pa su se samo u Istri uspjeli izboriti za toleranciju, a svi drugi dijelovi Hrvatske jezično su očišćeni od srbizama", konstatirao je Pupovac.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.