Pupovac: Hrvatska ne smije tolerisati fašizam

Miloradu Pupovcu je i prijećeno smrću (Pixsell)

Predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac izjavio je danas da očekuje jasnu osudu zvaničnika Hrvatske na tablu sa ustaškim pozdravom koja je istaknuta u Jasenovcu.

On je kazao za Radio-televiziju Srbije da se vide promjene koje se dešavaju u Hrvatskoj nakon formiranja nove vlade te da se generalno atmosfera u toj državi smirila. Međutim, dodao je da Vlada Hrvatske nije planirala da će je “aveti prošlosti sačekati iza prvog ćoška” i da sada treba da pronalazi načina kako da se nosi sa time.

“Mi očekujemo odlučnost i reakcije u skladu sa zakonom i Ustavom Hrvatske, ali i evropskim vrijednostima. Tolerancije prema onima koji veličaju fašističke režime i koji vrijeđaju žrtve genocida i ratnih zločina ne bi smjelo biti nigdje, pa ni u Hrvatskoj, ni u Vladi koju podržavamo”, kazao je Pupovac.

On je dodao da očekuje i reakcije policije, kojoj je prijavio prijetnje smrću. 

Izvinjenje za čokoladice

Pupovac, je komentarišući to što se hrvatska predsjednica izjasnila da se ne želi miješati povodom sporne table u jasenovačkom kompleksu, ali se izvinila u slučaju spornih paketića sa “srpskim čokoladicama”, rekao da je obaveza predsjednice Hrvatske da štiti Ustav te zemlje i njegove temeljne vrijednosti.

“Jedna od tih vrijednosti je i antifašizam. Kazneni zakon Hrvatske kaže jasno da je zabranjeno i kažnjeno vrijeđanje žrtava genocida”, dodao je Pupovac.

Prema njegovim ocjenama, reakcija predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović oko spornih čokoladica, je “nesvakidašnji čin, koji ugrožava dobru ekonomsku saradnju dvije zemlje, koja može i treba biti još bolja, a istovremeno produbljuje ne dobre odnose Srbije i Hravatske kada je posrijedi politička dimenzija”.

Izvor: Agencije