Pupovac: EU odgovorna za jačanje ekstremne desnice u Hrvatskoj

Milorad Pupovac
Iz zadarske policije poručuju da je provedena opsežna kriminalistička istraga i da se utvrđuju okolnosti događaja (Al Jazeera)

Zastupnik srpske manjine u Hrvatskom saboru i predsjednik Srpskog narodnog vijeća kaže kako je Europska unija, koja je do početka ekonomske krize bila ponesena politikom proširenja, upravo zbog ekonomske i političke krize, kao i zbog nedostatka političke snage koja je sada podijeljena s drugim akterima u svijetu, utjecala i na ugrožavanje ljudskih i manjinskih prava i na prostoru bivše Jugoslavije.

Europska unija, rekao je Pupovac u razgovoru za Tanjug, koja je do 2008. godine bila jamac slobode kretanja, ljudskih prava i prava manjina, od početka ekonomske i financijske krize do danas to više nije.

Komentirajuću političku situaciju u Hrvatskoj, on je skrenuo pozornost na to da su se pojavili neki novi oblici desnih politika koji su nastali nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju, a koji jačaju klerikalno-nacionalne i klerikalističko-nacionalističke dimenzije.

Pupovac: Srbija našla pravce za EU koji zaobilaze Hrvatsku

“Takve desničarske politike u Hrvatskoj jačaju povijesni revizionizam, sentimentalnost i obnavljanje vrijednosti poraženog ustaškog režima i negaciju zločina koji je taj režim ostavio iza sebe prema narodima poput srpskog, židovskog, romskog, a i prema vrijednostima na kojima se Europa utemeljila”, dodaje on.

Jačanje desnice u Hrvatskoj dovodi, navodi, ozbiljno u pitanje ne samo liberalne, već i slobodarske i europske vrijednosti.

Pupovac, koji je u ponedjeljak sudjelovao na konferenciji “Call to Europe in the Western Balkans” u Beogradu, smatra da bi zemlje Zapadnog Balkana trebale razmišljati ne samo o vlastitoj europskoj perspektivi, već i o tome što da učine kako bi sačuvale minimum stabilnosti u regiji.

“Trebaju razmišljati o tome što da učine kako se otvorena pitanja koja postoje između ili unutar država u regiji ne bi pretvorila u povod za daljnju destabilizaciju regije ili unutar pojedinih država“, kaže Pupovac.

On navodi da bi se trebalo raditi na zaostalim problemima i otvorenim pitanjima koje postoje među zemljama u regiji, kao primjerice između Hrvatske i Srbije ili Beograda i Prištine, i neriješenih pitanja unutar Bosne i Hercegovine.

Na pitanje očekuje li da će Hrvatska nastaviti blokirati put Srbije prema EU-u, Pupovac kaže kako je moguće da će Hrvatska nastaviti postavljati Srbiji prepreke na europskom putu, ali, kako kaže, Srbija je našla druge pravce, koji zaobilaze Hrvatsku.

“To zaobilaženje Hrvatske ne ide u korist Hrvatskoj. Iz tog razloga Srbija i Hrvatska, kao ključne zemlje na prostoru bivše Jugoslavije i jugoistoka Europe, trebale bi stvoriti jednu vrstu partnerstva u vezi perspektive cijele regije u Europskoj uniji“.

Nedovoljan utjecaj EU-a što se tiče Kosova

Na pitanje ima li Europska unija moć utjecati na najnovije događaje na Kosovu i ponašanje Prištine, Pupovac kaže da Bruxelles nije dovoljno snažno i utjecajno iskoristio ovlasti koji je dobio na temelju misije EULEX te da očito drugi međunarodni akteri imaju snažniji utjecaj na procese na Kosovu, nego što ih ima sama Europska unija, posebno administracija u Bruxellesu.

Kako kaže, ubrzavanje procesa u Prištini formiranjem kosovske vojske, donošenjem odluke o visokim taksama koje de facto blokiraju ekonomsku razmjenu između Srbije i Kosova, predstavljaju ozbiljan udarac na samu Europsku uniju i na njezine napore da se vodi dijalog.

“Sada treba očekivati hitno djelovanje kako bi se situacija stavila pod kontrolu, da se pronađe način kako da se strane vrate za pregovarački stol i da se nastavi razgovor o rješenju koje već duže vrijeme se u nekim naznakama spominje u javnosti”, kaže PUpovac i zaključuje kako je rješenje sasvim sigurno u rukama Njemačke, SAD-a i Rusije.

Izvor: Agencije