Pupovac desničarima prijeti krivičnom prijavom

'Ovo što se događalo proteklih dana jeste krivično djelo', poručio je Pupovac (Al Jazeera)

Predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac rekao je, povodom prijetnji koje mu je uputio predsjednik desničarske stranke Autohtona – Hrvatska stranka prava Dražen Keleminec da će podnijeti krivičnu prijavu ako to ne učini tužilaštvo.

“Ovo što se događalo proteklih dana, prema mišljenju pravne službe s kojom se konsultiramo jeste krivično djelo. Ukoliko to ne uradi državno tužiteljstvo po službenoj dužnosti, mi ćemo to uraditi sami – dakle podnijeti krivičnu prijavu”, rekao je Pupovac za RTS.

On je ukazao i da do sada nije bilo postupanja policije kojima bi se takve stvari smatrale krivičnim djelom, prenosi Tanjug.

Predsjednik minorne desničarske stranke A-HSP Dražen Keleminec poručio Pupovcu da, ako mu se ne sviđa ustaški usklik “Za dom spremni”, odseli u Srbiju, a svoje sljedbenike pozvao da slijede njegov primjer, nakon čega su uslijedile i prijetnje smrću.

Spomen HOS-u

Keleminec je ovu poruku Pupovcu uputio nakon što je glasilo SNV-a Novosti objavilo tekst o spomen ploči poginulim pripadnicima Hrvatskih obrambenih snaga (HOS) u Jasenovcu, na kojem je uklesan ustaški pozdrav “Za dom spremni”, koji je inače i u statutu i na pečatu registrirane udruženja HOS, što je podiglo prašinu u Hrvatskoj i šire.

Hrvatski premijer Andrej Plenković ranije je najavio da će Vlada osnovati komisiju koje će se baviti javnom upotrebom simbola totalitarnih sistema.

Premijer Plenković kaže kako je riječ o osjetljivom pitanju, a njegova Vlada izražava pijetet žrtvama ustaškog logora u Jasenovcu, ali i poginulim pripadnicima HOS-a za koje je spomen ploča postavljena.

Hrvatske obrambene snage, kao vojno krilo Hrvatske stranke prava, bile su među prvim organiziranim naoružanim jedinicama koje su djelovale na početku Domovinskog rata u Hrvatskoj.

Izvor: Agencije