Pulmolog Emir Festić na klinici Mayo: Svijet će steći kolektivni imunitet

Emir Festić ugledni je ljekar koji živi u SAD-u (Ustupljeno Al Jazeeri)

Reći da je pandemija bolesti COVID-19 iznenadila svijet možda i ne bi bila pogrešno, ali ustvrditi to za Sjedinjene Američke Države svakako bi bilo neumjesno i neosnovano jer, iako danas tri savezne države na istoku te zemlje – New York, New Jersey i Connecticut – vode pravu bitku protiv širenja virusa, saznanja o razmjerama i posljedicama epidemije nisu bila nepoznanica.

Vijesti koje dolaze iz SAD-a zbog mnogo razloga djeluju pomalo nevjerovatno i tjeraju svakog razumnog i trezvenog čovjeka da s dozom srtrepnje postavi nekoliko pitanja, a najočitije je svakako ono kojim se pokušava saznati kako se takva zdravstvena kriza mogla dogoditi najrazvijenijoj zemlji na svijetu. I to ne u vrijeme kad je virus bio potpuna nepoznanica i kada su ljekari tek počinjali razaznavati razmjere medicinske katastrofe nego kad je Svjetska zdravstvena organizacija proglasila stanje globalne prijetnje i kada su snimci posljedica širenja zaraze iz Kine, Italije i Španije obišli svijet nekoliko puta.

Bosanac, ljekar na glasovitoj klinici Mayo na Floridi, Emir Festić, kad govori o uzrocima i razmjerama epidemije bolesti COVID-19 u SAD-u, kaže da je niz faktora doveo do trenutne situacije, napominjući da su ipak tri države na istoku, zbog svojih geografskih i populacijskih osobina, najviše pogođene pandemijom. Fizička izolacija važan je faktor u sprečavanju širenja virusa koji napada respiratorni sistem, dodaje, svjestan da “specifična terapija još ne postoji, dakle, radi se potpora respiratornog sistema”.

Napomena o autorskim pravima

Preuzimanje dijela (maksimalno trećine) ili kompletnog teksta moguće je u skladu sa članom 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine: “Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.”

Ako neki drugi medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti Al Jazeeru Balkans i objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti 24 sata nakon njegove objave, uz dozvolu uredništva portala Al Jazeere Balkans, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

  • Korona virus sada se Sjedinjenim Američkim Državama širi brže i pogubnije nego ostatkom svijeta. Kako se moglo dogoditi da se pandemija najbrže širi u najrazvijenijoj zemlji na svijetu?

– Nekoliko faktora u moru ostalih bitno je istaći. U SAD-u postoji nekoliko regija gdje pandemija ima katastrofalne razmjere, dok u nekim dijelovima gotovo nema povećanog broja zaraženih. Gradovi koji su gusto naseljeni i koji su sporo i neefikasno usvajali mjere fizičkog distanciranja najviše će propatiti. SAD je uradio najveći broj testova, pa je očekivano i da će imati najveći broj zaraženih. Podaci koji dolaze iz SAD-a precizni su 100 posto jer niko nema kontrolu nad tim podacima u smislu mogućnosti manipuliranja.

  • Može li američki zdravstveni sistem odgovoriti pandemiji?

– Da, to se već radi. Mobilizirane su sve raspoložive snage, uključujući i vojsku i Nacionalnu gardu. U ovom trenu najteža je situacija u New Yorku i New Jerseyju. Ostali dijelovi Amerike naučit će lekcije od njih.

  • Mnogo se govori i piše o tome da SAD-u, posebno New Yorku, treba pomoć u nabavci medicinskog materijala, maski, vizira, respiratora i ventilatora. Kako je moguće da zemlja s razvijenom farmaceutskom industrijom nije u stanju sama proizvesti pobrojane stvari?

– Mislim da nije pitanje mogućnosti proizvodnje nego koliko se to može blagovremeno uraditi. Kao što sam rekao da su neki dijelovi ugroženiji od ostalih, tako je prisutna i nesrazmjera u isporučivanju i potrebi. Postoji 50 država koje imaju svoje vlade, dok federalna vlada ima drugu vrstu ovlasti. Iako se situacija brzo pogoršava, mjere i reakcije još su brže; ovo je nacija koja ne trpi dugo nego brzo mijenja ono što ne valja, u principu.

  • Kao ljekar, kako gledate na uvedene mjere socijalne izolacije? Jesu li one efektivne u borbi protiv bolesti COVID-19?

– Ja to ustvari zovem fizička izolacija; ne mislim da je socijalna izolacija pravi termin. Svejedno, te su mjere nužne da ne bi došlo do nagle eksplozije novih slučajeva, koji bi opteretili svaki mogući zdravstveni sistem i doveli do njegovog kolapsa, a time i do povećanog broja žrtava.

  • S druge strane, Donald Trump najavljuje ukidanje mjera i pokretanje privrede u skorije vrijeme. Koliko taj potez može pogoršati epidemiološko stanje u SAD-u?

– Vrlo diskutabilno. Mislim da se pokušava dati nada i ljudima i ekonomiji da ovo neće trajati tako dugo. Ne bih dalje komentarisao jer se i ovdje o tome previše diskutuje.

  • Kao pulmologa, moram Vas pitati kako ovaj virus zapravo djeluje na respiratorni sistem?

– Ovo je respiratorni virus koji ulazi u plućne ćelije preko receptora koji su prisutni prvenstveno u plućima, ali i u drugim organima. Kada prodre u plućne ćelije, hakira mehanizam sinteze proteina, brzo se replicira i zahvata ostale dijelove organizma. To dovodi do reakcije organizma, koji se pokušava izboriti protiv virusa, što ponekad dovodi do prekomjerne upalne reakcije, koja onda našteti ne samo virusu nego i našem organizmu, naročito u vidu sveobuhvatne upale pluća i respiratorne insuficijencije. To dalje dovodi do zatajenja u radu drugih organa i često smrti. Ipak, ovo se dešava u manjem procentu oboljelih, ispod pet posto.

  • Kako se tretiraju teški slučajevi oboljenja, o čemu se mnogo govori, ali o čemu imamo slaba saznanja šta to zapravo u praksi znači?

– Specifična terapija još ne postoji. Dakle, radi se potpora respiratornog sistema, prvo sa dodatnom kiseoničkom terapijom, a kada to nije dovoljno, pacijenti se intubiraju i stavljaju na mehaničke ventilatore, koji dišu za pacijenta onoliko dugo dok se on ne oporavi ili egzitira.

  • Kada se kaže da će 80 posto populacije biti zaraženo ovim virusom, a od toga će 90 posto imati blage ili simptome koji se neće ni primijetiti, znači li da je to scenarij koji će se dogoditi uz ove mjere suzbijanja virusa?

– Uglavnom tačno. Govori se o kolektivnom imunitetu, koji će spriječiti veće brojeve zaraženih u isto vrijeme i taj kolektivni imunitet zahtijeva otprilike da je 80 posto lokalne populacije ili prebolovalo virusno oboljenje ili steklo vještački imunitet, bilo vakcinacijom ili rekombinantnim antitijelima. Mjere suzbijanja pomoći će da se ovo dogodi što sporije, kao što sam već objasnio.

  • Po Vašem mišljenju, kada će pandemija biti pobijeđena i kada će se život vratiti u normalu?

– Najteže pitanje, a odgovor zavisi od niza faktora, prvenstveno od lokalne situacije, kao i od budućeg napretka na polju imunizacije i specifične antiviralne terapije. Do tada strpljivo i pametno. Svijet se već promijenio i ovo će ostaviti trajne posljedice, tako da neke stvari neće više biti kao prije. Što se tiče evropskih zemalja i SAD-a, ja se nadam da će se stvari dovoljno popraviti za 3-5 mjeseci.

Izvor: Al Jazeera