Oglasi

Puljić: Promjene Daytona su na štetu Hrvata

U razgovoru sa američkim diplomatom Patrickom Moonom, Puljić se požalio na ostvarivanje ljudskih prava.
Puljić je pitao Moona hoće li stati u zaštitu Hrvata u BiHPixsell

Kardinal Vinko Puljić primio je u Sarajevu ambasadora SAD u BiH Patricka Moona i tom prilikom mu se požalio na pitanje ostvarivanja ljudskih prava što je, kako je rekao, povezano i sa opstankom katolika, odnosno Hrvata u BiH.

Puljić, naime, tvrdi da su sve dosadašnje promjene Daytonskog sporazuma išle na štetu hrvatskog naroda koji je najmalobrojniji u BiH.

On je, kako je prenijela vjerska agencija KTA, spomenuo i neke konkretne poteškoće na području Vrhbosanske nadbiskupije s kojima se Crkva susreće u nastojanju da ostvari svoja prava.

Puljić je, kako se navodi, Moona pitao da li će Ambasada, odnosno Vlada SAD, kao demokratske države, stati i u odbranu prava hrvatskog naroda u BiH i da li oni imaju strategiju opstanka Hrvata u BiH kao jednakopravnog naroda.

Povjerenje u pravosuđe

Ambasador Moon je rekao da se nedavno susreo i s banjalučkim biskupom Franjom Komaricom sa kojim je, kako je rekao, razgovarao o zajedničkom nastojanju povratka Hrvata, posebno u sjeverni dio BiH.

On je istakao da demokratija zavisi od povjerenja građana u pravosudni sektor, odnosno ostvarenje građanskih prava, ističući da se na tom planu dosta napredovalo i da Ambasada SAD u Sarajevu nastoji u tome da pomogne.

Moon je, između ostalog, pohvalio rad Međureligijskog vijeća BiH ističući kako se nada da će to veće još više iskoristiti svoje mogućnosti nakon što su njegovi članovi postali episkop zahumsko-hercegovački Grigorije i reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović.

Moon je rekao i da su vjerski poglavari u zajedničkom nastupu daleko moćniji u nastojanju da ostvare jednaka prava za članove svojih zajednica u dijelovima BiH u kojima su manje brojni.

Američki diplomata je naglasio da SAD veliku nadu polaže u mlade ljude kada je riječ o obrazovanju budućih političara i dodao da su na tom planu pokrenuli brojne projekte.

On je ponovio opredjeljenost SAD da Bosna i Hercegovina bude cjelovito integrisana u Evropu kao multietnička, multireligijska i multikulturna zemlja.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.