Oglasi

Puljić: Mnogi kažu da su vjernici, a bave se korupcijom

Treba mijenjati mentalitet političara koji kažu 'mi ćemo vama dati' jer niko ne može dati ljudima prava koja im već pripadaju, kaže kardinal Vinko Puljić.
Vinko PuljićKardinal Puljić upozorio je i da bosankohercegovački Hrvati katolici nisu 'naučili voljeti svoju grudu'. Anadolija - Arhiva

Nadbiskup vrhbosanski, kardinal Vinko Puljić upriličio je tradicionalni prijem povodom Uskrsa za najviše vjerske i predstavnike društveno-političkog života Bosne i Hercegovine u Svećeničkom domu Vrhbosanske nadbiskupije.

Ovo je ujedno bila i prilika da se Puljić osvrne na situaciju u BiH, te da čestita i uskršnje i vaskršnje blagdane.

„Ove godine, katolici i pravoslavni, kao i svi kršćani, na isti datum slavimo najveći kršćanski blagdan: Kristovo usrkrsnuće. Na tome se temelji naša vjera i nada. Zato želim, ne samo nama vjernicima, nego svim ljudima da svako vjerničko slavlje jača čovjeka u nadi ali i osposobljava ga biti više čovjek među ljudima - ljudskiji“, istakao je Puljić.

Tamni oblaci beznađa

Ovo spominje, kako je kazao, jer je kao sin „ove zemlje iskreno zabrinut nad tamnim oblacima beznađa koje pritišću mnoge ljude, te ih vode u očaj sve dotle da dignu ruku na svoj vlastiti život“.

„Posebno nas potresaju tragedije koje donosi zločin kada ljudi dignu ruku nad tuđim životima, uzurpirajući ono što Bogu pripada: gospodariti tuđim životima, ubojstvo, razbojništva, ubijanje nerođene djece, zloupotreba djece. U našoj zemlji toliki se izjašnjavaju vjernicima, a ta vjera se niječe na svakom koraku, kršeći osnovne Božje zapovijedi, te se uvuklo toliko nemorala, kriminala, korupcije.“

„To je za nas, učitelje vjere i morala, veliki izazov - da se složimo kako ozdraviti ovo javno mnijenje. Mi nemamo sredstva kao neki moćnici, koji ubacuju svoja sredstva u medijske kuće i njima sugeriraju čime će 'hraniti javnost', a to je u biti rasčovječenje u javnom mnijenju“, kazao je kardinal.

Puljić je istakao kako bi ljudski sudovi trebali dovesti do katarze, ali kako ako nema kajanja za zlo i ako se zločin brani, onda nema ni izgradnje mira i pomirenja niti vraćanja povjerenja.

Mijenjati mentalitet političara

On je također istakao kako treba mijenjati mentalitet koji vlada u politici i koji poručuje: "Mi ćemo vama dati“, jer niko ne može davati ono što već pripada, nego vlast ta prava mora priznati i provesti.

„Pravo na moje osobno dostojanstvo, slobode i ljudska i građanska prava. To se ne daje, nego se u društvo ugrađuje. Pravo na rad se ne daje, nego se stvaraju uvjeti da se ta prava ostvaruju. Pravo na privatno vlasništvo, to država ne daje, nego poštuje i osigurava ostvarenje tih prava. Pravo na identitet vjerski, kulturni i nacionalni. To ne daju ni stranka ni država, nego osiguravaju ostvarenje tih prava“, rekao je Puljić.

On je poručio kako Bosnu i Hercegovinu treba voljeti i izgrađivati da se u njoj svi osjećaju sigurni i kod kuće.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.