Pukovnik Vindman napušta vojsku i za to krivi Trumpa

Alexander Vindman je izbačen iz Bijele kuće u februaru (EPA)

Pukovnik Alexander Vindman, bivši savjetnik u Bijeloj kući i ključna osoba u istrazi za opoziv predsjednika SAD-a Donalda Trumpa, objavio je da se povlači u penziju, nakon što je pretrpio Trumpovo “maltretiranje, zastrašivanje i odmazde”.

Vindman, koji je uskoro trebao biti promoviran, dao je iskaz u istrazi Trumpovih poslova s Ukrajinom koju je provodio američki Zastupnički dom.

Njegovo je svjedočenje po Trumpa bilo iznimno štetno, prenosi Hina.

Svoju odluku potvrdio je za Reuters, a na Twitteru je objavio da se on i njegova porodica “raduju sljedećem poglavlju života”.

Neprimjeren Trumpov zahtjev

“Nakon više od 21 godine vojne službe, pukovnik Alexander Vindman odlazi u penziju, nakon što je postalo jasno da će njegova budućnost u instituciji kojoj je predano služio zauvijek biti ograničena”, saopćio je njegov advokat.

Bivši glavni stručnjak Bijele kuće za Ukrajinu na svjedočenju je rekao da je Trumpov zahtjev za istragom bivšeg američkog potpredsjednika Joea Bidena i njegovog sina Huntera Bidena u telefonskom razgovoru s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskijem bio neprimjeren.

Vindman je izbačen iz Bijele kuće u februaru.

Trump je više puta osudio njegovo svjedočenje i nazivao Vindmana neposlušnim.

Ne treba strahovati od odmazde

“U kampanji maltretiranja, zastrašivanja i odmazde, američki predsjednik pokušao je prisiliti Vindmana da izabere između dvije opcije  – poštivanja zakona ili ugađanja predsjedniku”, navodi se u saopćenju.

Ministar odbrane Mark Esper kazao je u novembru da Vindman ne treba strahovati od odmazde zbog svog iskaza.

Demokratska senatorica Tammy Duckworth rekla je prošle sedmice da će staviti na čekanje preko 1.000 vojnih promocija sve dok Esper ne garantira da se Vindmanu neće blokirati njegova promocija.

Izvor: Agencije