Pukao nasip na Savi kod Bijeljine

 


21:46 – Bijeljina


21:35 – Zavidovići

21:30 – Sarajevo

Općina Stari Grad Sarajevo osigurala je lopate, ašove, grablje i drugi alat potreban za čišćenje studentima koji sutra kreću iz Sarajeva u pravcu Maglaja, Olova i Zavidovića u pomoć ugroženom stanovništvu.

Studentski parlament okupio je 400 studenata koji će sutra krenuti u najugroženije gradove kako bi, kako sami kažu, pomogli gdje god je njihova pomoć potrebna.

Prije polaska, studenti su prikupili dva kamiona pomoći u vidu odjeće, hrane za djecu i lijekova koji će također sutra krenuti u ove gradove. Studentima je autobuse za prijevoz obezbijedio Centrotrans, a kako sva pomoć ne može stati u kamione, bit će prevezena i autobusima.

Studenti koji učestvuju u ovoj akciji su iz svih bh. gradova, a studiraju na Univerzitetu u Sarajevu. Među njima je dosta i studenata sa Medicinskog fakulteta koji će stradalima pružiti osnovnu zdravstvenu pomoć.

„Rasporedit ćemo se u tri tima i pomagat ćemo tamo gdje bude najpotrebnije. Čistit ćemo, kopati, raditi sve što treba da pomognemo tim ljudima“, kazao je Amar Nurković, predstavnik Studentskog parlamenta.

Općina Stari Grad je obezbijedila studentima ono što im je nedostajalo, a to su lopate za rad, grablje i ašovi koje je ustupila Civilna zaštita Općine Stari Grad, saopćeno je iz Općine Stari Grad.


21:05 – Sarajevo

Prema podacima s vodomjernih stanica automatskog hidrološkog monitoring sistema Agencije za vodno područje rijeke Save – Sarajevo do 20 sati, nivoi rijeke Bosne kao i njenih pritoka su u opadanju. Svakih sat vremena nivo rijeke Bosne u Zavidovićima se smanjuje za šest centimetara.

Rijeka Vrbas i rijeka Spreča također bilježe blago opadanje nivoa. Rijeka Sana i Sanica su u blagom padu nivoa, dok je Una u stagnaciji.

Posebno teška situacija je na području Posavine. Vodostaji su trenutno u stagnaciji. Priliv zaobalnih voda prema CS Tolisa u Tolisi je veći od mogućnosti prepumpavanja.


20:45 – Sarajevo

Spasilačke akcije EUFOR-a jutros su započele medicinskom evakuacijom, a dodatne četiri evakuacije su izvršene tokom dana. Danas do 16 sati više od 200 civila je evakuirano u 30 helikopterskih akcija.

„Stariji ljudi, djeca i slabi i bolesni bili su prioritet“, rekao je čelnik zračnih snaga EUFOR-a, potpukovnik Christian Tesar.

Iako su se zračne operacije EUFOR-a jučer fokusirale na područja Maglaja, Tuzle i Zenice, danas se fokus prebacio na sjever zemlje, odnosno Šamac, Doboj, Brčko Distrikt i Modriču.

Kako bi povećali izdržljivost i učinkovitost zračnih operacija EUFOR-a, dodatne stanice za napajanje gorivom za helikoptere su postavljene u Zenici.

Jučer je 291 civil evakuiran u 72 zračne operacije pomoću EUFOR-ovih višenamjenskih helikoptera Alouette i Black Hawk.

Tokom noći, tri kamiona su prevozila hranu, vodu i odjeću u Maglaj gdje su snage EUFOR-a pomogle u distribuciji.  Vratili su se u kamp Butmir u šest sati ujutro i spremni su da i dalje pomažu bh. stanovništvu, saopćeno je iz EUFOR-a.


20:20 – Derventa

Foto: Edvin Crnkić


20:48 – Sarajevo