Puigdemont: Za Kataloniju moguće drugačije rješenje od nezavisnosti

Katalonci su podijeljeni u vezi s nezavisnošću pokrajine (EPA)

Smijenjeni katalonski predsjednik Carles Puigdemont izjavio je za belgijski list Le Soir da je za izlaz iz katalonske krize “moguće i drugačije rješenje osim nezavisnosti” i naveo da je on “oduvijek za dogovor”.

U redovima katalonskih političara došlo je do promjene stavova uoči izbora u Kataloniji 21. decembra, koje je vanrednim mjerama zakazala španska centralna vlada. Predsjednica katalonskog parlamenta Carme Forcadell istakla je da prihvata te mjere i izbore, a gradonačelnica Barcelone Ada Colau izjavila da nije pristalica nezavisnosti.

Puigdemont krivi centralne vlasti u Madridu za političku krizu i posebno naglašava da je uzrok za to bilo “stavljanje van snage široke autonomije koju su 2010. usvojili”, kako on navodi, i španski i katalonski parlament.

Smijenjeni katalonski čelnik rekao je da je 2010. “od 135 članova katalonskog parlamenta samo 14 bilo za nezavisnost, a sad ih je 72”.

Puigdemont krivi Rajoya

Puigdemont, za kojim su španske vlasti raspisale evropsku potjernicu, ponovio je tvrdnje da je vladajuća stranka desnice Narodna stranka glavni krivac za sukob s Katalonijom.

Smijenjeni katalonski predsjednik, koji je izbjegao u Belgiju zajedno s petero smijenjenih ministara svoje vlade, navodi da oni djeluju kao “vlada u izbjeglištvu”. On podvlači da je “30 godina radio na tome da se isposluje drugi oblik povezanosti Katalonije u Španiji”.

Španski premijer Rajoy jučer je došao u Barcelonu prvi put od izbijanja katalonske krize. Prilikom isticanja kandidata njegove Narodne stranke za izbore 21. decembra izjavio je da želi “Kataloniju vratiti demokratiji”.

Naglasio je da centralne vlasti u Madridu nisu imale drugog izbora nego primijeniti ustavne mjere i spriječiti nezakonito proglašavanje nezavisnosti Katalonije kao pokušaj gaženja teritorijalne cjelovitosti Španije, kao što bi to, rekao je, učinile i Njemačka i Francuska i svaka druga članica EU-a u takvoj situaciji.

Španski premijer istakao je da su izbori najbolji put da se dođe do dogovora o položaju Katalonije u okviru Španije. Posebno je pozvao kompanije i banke da ne napuštaju tu pokrajinu. Više od 2.000 banaka i kompanija napustilo je Kataloniju zbog krize.

Izvor: Agencije