Puigdemont tvrdi da ne namjerava otići iz Belgije

Španija je svojedobno bila zatražila izručenje Puigdemonta iz Belgije (EPA)

Ured bivšeg predsjednika katalonske vlade Carlesa Puigdemonta demantirao je informaciju novina El Mundo prema kojoj se sprema za odlazak iz Belgije u srednju Evropu ili Bliski istok uoči izricanja presude svojim bivšim suradnicima optuženima zbog organiziranja referenduma o nezavisnosti Katalonije, prenosi Hina.

„Demantiramo sve informacije koje spominjete“, navedeno je u e-mailu poslanom Hini iz Puigdemontova ureda.

Španjolske novine El Mundo sa sjedištem u Madridu izvijestile su u nedjelju: „Katalonski političar je svojim najbližim saradnicima govorio o odlasku u neku zemlju srednje Evrope ili Bliskog istoka, premda bi ova druga opcija povećala vjerovatnost da kaže ‘zbogom’ svojoj političkoj karijeri“.

Te novine su napomenule kako Španija na Bliskom istoku ima sporazum o izručenju jedino s Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Optužen za pobunu

Puigdemont se od oktobra 2017. nalazi u mjestu Waterloou, 20 kilometara udaljenom od Bruxellesa, gdje iz ‘Kuće Republike’ vodi međunarodnu kampanju za organiziranje referenduma i promiče ideju samostalne Katalonije.

Ondje je otišao nakon organiziranja referenduma o samostalnosti kojeg je bio zabranio španski ustavni sud, te posljedičnog proglašenja republike. U Španiji je optužen za pobunu, neposluh i korištenje javnog novca za organiziranje nezakonitog referenduma, a nakon što ga je prilikom jednog putovanja Njemačka odbila izručiti, jer u toj zemlji ne postoji optužba za pobunu, Španija je povukla evropski nalog za hapšenje.

Do 15. oktobra bi španski sud trebao obznaniti presude za dvanaestero njegovih bivših saradnika od kojih je devet pritvoreno a ostali se nalaze na uslovnoj slobodi. El Mundo smatra da bi Španija mogla ponovo aktivirati nalog za hapšenje i zatražiti od Belgije izručenje budu li njegovim suradnicima izrečene osuđujuće presude za udruživanje u nezakoniti pokušaj odcjepljenja Katalonije, autonomne pokrajine na sjeveroistoku Španije sa 7,5 miliona stanovnika.

„Bliski istok ili srednja Evropa. El president (Puigdemont) je hvalio slovensku borbu (prilikom sticanja nezavisnosti 1991. od Jugoslavije tijekom referenduma) te je špekulirao s putem Srbije za Kataloniju“, naveo je El Mundo. Crna Gora se nakon referenduma 2006. godine odvojila od Srbije čime je i definitivno je prestala postojati Jugoslavija.

Iz Puigdemontova ureda u Waterloou demantirali su mogućnost da ode u Sloveniju ili Srbiju.

Mogao bi biti uhapšen ulaskom u Španiju

„Znam da Puigdemont ne bi imao koristi odlaskom u te zemlje“, rekla je u telefonskom razgovoru Ángeles Escriva, autorica spoemenutog članka u El Mundu.

Slovenija je dio EU-a pa bi raspisivanjem evropskog naloga za hapšenje Puigdemontova situacija bila slična onoj u Belgiji, iako bi njegovo eventualno izručenje iz srca EU-a imalo snažniji medijski utjecaj. Srbija nije dio EU-a, no za očekivati je da bi ga ona izručila u Madrid jer je Španija jedna od pet članica EU-a koje nisu priznale nezavisnost Kosova od Srbije.

Španija je svojedobno bila zatražila izručenje Puigdemonta iz Belgije no zbog tehničkih nedostataka taj je zahtjev bio odbačen, a onda špansko pravosuđe nije izdalo novi. Puigdemont bi u ovom trenutku bio uhapšen jedino ulaskom u Španiju.

„Ne kažem da će otići iz Belgije, no kažem da je o tome razmišljao, to je komentirao sebi bliskim ljudima“, tvrdi Escriva. „No kada je riječ o Puigdemontu niti jedan njegov potez ne bi bio iznenađujuć“, dodala je.

Izvor: Agencije