Oglasi

Puigdemont: Španija će na suđenju tražiti osvetu

Bivši katalonski lider, koji se se nalazi u samonametnutom izgnanstvu u Belgiji, optužio je zemlje Evropske unije za dvostruke standarde.
Carles Puigdemont očekuje da će osuđujuća presuda dati zamah separatističkom pokretuEPA

Bivši katalonski lider Carles Puigdemont izjavio je da će Španija tražiti osvetu, a ne pravdu, kada se bude sudilo grupi od 12 njegovih separatističkih saveznika naredne sedmice optuženih za pobunu i druge optužbe.

Puigdemont, koji će pratiti suđenje iz samonametnutog izgnanstva u Belgiji, optužio je zemlje Evropske unije za dvostruke standarde, pošto su priznale lidera opozicije Juana Guaida kao privremenog predsjednika Venecuele, a ignorirale njegov pokušaj da proglasi Kataloniju nezavisnom.

"Ja sam izabran od demokratski besprijekornog Parlamenta kao predsjednik, a mene je otpustio čovjek koji sada ima samo četiri člana u regionalnom Parlamentu u Kataloniji", rekao je Puigdemont za AP, misleći na bivšeg španskog premijera Mariana Rajoya.

Proglašenje nezavisnosti i dalje na snazi

"Ovaj dvostruki standard je sramotan za Evropu", dodao je on.   

Suđenje, kazao je Puigdemont, "neće biti čin pravde, već čin osvete".

"Mi [tu dvanaestoricu optuženih] podržavamo, pomažemo im, jer trpe strašnu nepravdu i u ponižavajućoj su situaciji, koriste ih da bi bili primjer", rekao je on.

Kazao je da očekuje da će osuđujuća presuda dati zamah separatističkom pokretu, za koji predviđa da će dobiti podršku većine Katalonaca.

"Taj trenutak će doći i kada se to dogodi, mi ćemo imati sav legitimitet da donesemo odluke o kojima smo već odlučili u Parlamentu i ratificirali ih plebiscitom", rekao je Puigdemont i dodao da je proglašenje katalonske nezavisnosti i dalje na snazi.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.