Puigdemont prepustio mjesto premijera pritvorenom saradniku

Carles Puigdemont, Katalonija
Puigdemontu prijeti hapšenje ako stupi na tlo Španije jer je ondje optužen za pobunu (EPA)

Bivši katalonski predsjednik Carles Puigdemont, kome prijeti uhićenje vrati li se u Španjolsku, ustupio je u četvrtak mjesto predsjednika Vlade stranačkom kolegi Jordiju Sanchezu, čime je odškrinuo vrata uspostave nove vlade u Kataloniji.

Sanchez je, međutim, pritvoren pored Madrida zbog sudjelovanja u referendumu o neovisnosti te se njegovu izboru protive stranke za cjelovitost Španjolske.

U videoporuci poslanoj iz Bruxellesa, gdje se nalazi četiri mjeseca, Puigdemont je rekao kako “privremeno” neće sudjelovati kao kandidat za predsjednika Vlade. To je i osobno priopćio predsjedniku katalonskog parlamenta Rogeru Torrentu.

“Zatražio sam od njega da što prije počne razgovore s ostalim parlamentarnim strankama kako bi se pristupilo izboru novog kandidata za predsjednika Vlade”, rekao je Puigdemont.

Njegova je poruka uslijedila nakon glasovanja u katalonskom parlamentu, gdje je većina zastupnika priznala Puigdemonta za budućeg predsjednika Vlade.

Sanchez optužen za neposluh i organizovanje referenduma

To glasovanje, u kojemu su ga ponovno podržale stranke za neovisnost Katalonije, bilo je simbolične prirode.

Puigdemontu prijeti uhićenje stupi li na španjolsko tlo jer je ondje optužen za pobunu protiv Španjolske.

U katalonskom je parlamentu 27. listopada izglasano uspostavljanje samostalne republike Katalonije.

Vlada Španjolske, pozvavši se na Ustav, smijenila je Puigdemonta i sazvala prijevremene izbore za prosinac.

No, na njima su opet većinu mjesta osvojili pobornici neovisnosti, koji su nastavili inzistirati na Puigdemontu kao predsjedniku Vlade premda se nalazi u Belgiji. 

Dva mjeseca nakon tih izbora Katalonija, pokrajina na obali Sredozemnog mora, u kojoj nastane 19 posto španjolskog BDP-a, i dalje je bez vlade. Njenom administracijom od kraja listopada upravlja Madrid.

Puigdemontova formacija Zajedno za Kataloniju sada namjerava kandidirati Jordija Sancheza, zagovornika neovisnosti, koji se više od četiri mjeseca nalazi u pritvoru pored Madrida.

Sanchez, predsjednik organizacije Katalonska nacionalna skupština (ANC), optužen je za neposluh i sudjelovanje u organiziranju referenduma o neovisnosti 1. listopada unatoč zabrani Ustavnog suda.

“On je broj dva na našoj listi te kao nitko drugi predstavlja vrijednosti formacije Zajedno za Kataloniju. On je čovjek mira, nepravedno zaključan u jednom španjolskom zatvoru”, istaknuo je Puigdemont.

Puigdemont: ‘Jedini način za sporazum’

“Njegova je kandidatura jedini način da se postigne sporazum o novoj vladi u Kataloniji pod ovim uvjetima”, dodao je.

Ranije u četvrtak španjolski je premijer Mariano Rajoy rekao da onaj koji će obnašati funkciju predsjednika Vlade autonomne pokrajine Katalonije mora biti pravosudno “čist”.

To su isto u katalonskom parlamentu ponovile stranke koje se zalažu za cjelovitost Španjolske, a koje zajedno nemaju dovoljno glasova za formiranje Vlade.

“Ova sjednica, održana u cilju deblokade nastale političke situacije, poslužila nam je da zaključimo kako oni [zagovornici neovisnosti] nemaju ni plan ni budući projekt za Katalonce”, rekla je Ines Arrimadas, čelnica stranke centra Građani i najistaknutija protivnica neovisnosti.

U četvrtak je održana prva sjednica katalonskog parlamenta nakon novog saziva i izbora novog predsjednika parlamenta Torrenta, zagovornika neovisnosti.

Puidgdemont, koji iz Bruxellesa vodi međunarodnu kampanju, najavio je “pravnu i političku ofenzivu na međunarodnoj razini”.

Pitanje puštanja na uvjetnu slobodu

U utorak je, rekao je, u njegovo ime uložena žalba protiv španjolske države Odboru za ljudska prava Ujedinjenih naroda.

“O dostojanstvu se ne pregovara, ono se poštuje, pa makar zbog njega trebalo podnijeti potrebne žrtve”, naglasio je.

Njegova je namjera u Belgiji uspostaviti tijelo koje će simbolično upravljati dok bi u Barceloni nova vlada stvarno upravljala pokrajinom sa 7,5 milijuna stanovnika.

Nakon što je Puigdemont otvorio put novom kandidatu, o njegovu bi se imenovanju moglo glasovati u parlamentu idućeg tjedna – kao mogući datum spominje se 7. ožujka.

O kandidaturi Jordija Sancheza trebao bi se očitovati i istražni sudac Pablo Llarena, koji u Madridu vodi sudski postupak u kojemu su optuženi članovi bivše Vlade Katalonije.

Llarena će odlučiti o eventualnom puštanju Sancheza na uvjetnu slobodu kako bi osobno mogao sudjelovati na glasovanju u parlamentu u Barceloni.

Izvor: Agencije