Puigdemont odbio izručenje iz Belgije u Španiju

Puigdemont je pušten na slobodu bez plaćanja kaucije (EPA)

Bivši predsjednik katalonske vlade Carles Puigdemont, za kojim je španjolski sud u ponedjeljak raspisao europski uhidbeni nalog, odbio je izručenje iz Belgije u Španjolsku, izvijestila su španjolska javna televizija TVE i novine El Mundo, javlja Hina.

Puigdemont se u pratnji svog odvjetnika dobrovoljno odazvao pozivu belgijskog pravosuđa, a nakon izlaska iz zgrade odvjetništva u Bruxellesu rekao je da zasad ostaje u Belgiji te da će se odazvati svaki put kad ga pozovu.

“Sudac mi je upravo izrekao puštanje na slobodu bez plaćanja jamčevine. Mogu izaći iz Belgije uz njegovo dopuštenje”, rekao je.

U Španjolskoj je optužen za poticanje stanovnika na ustanak i korištenje javnog novca za organiziranje referenduma o nezavisnosti Katalonije, koji je bio zabranio španjolski Ustavni sud. Posljedično je proglasio samostalnu republiku Kataloniju, koja nije zaživjela u stvarnosti.

Vodi međunarodnu kampanju za nezavisnost

Sudac španjolskog Vrhovnog suda Pablo Llarena u ponedjeljak je ponovno izdao europski uhidbeni nalog nakon što je sud izrekao osuđujuće presude bivšim Puigdemontovim suradnicima i članovima njegove vlade.

Puigdemont je u listopadu 2017., nakon proglašenja republike, a nakon što je španjolska vlada preuzela privremeno upravljanje Katalonijom, otišao u Belgiju. Iz Waterlooa, udaljenog 20 kilometara od Bruxellesa, vodi međunarodnu kampanju za neovisnost.

Španjolski je sud već zatražio njegovo izručenje, no zbog tehničkih grešaka u zahtjevu pravosuđe Belgije nije ga bilo izručilo. Španjolski je sud zatim povukao nalog. Puigdemont se tada dobrovoljno otišao prijaviti u jednu policijsku postaju.

Njemačka ga odbila izručiti

Puigdemont je u ljeto 2018. otišao iz Belgije u Finsku, gdje je održao predavanje, a na povratku je njegov automobil zaustavljen u Njemačkoj, gdje je zadržan. Njemačko pravosuđe odbilo ga je tada izručiti u Španjolsku jer je bio optužen za pobunu, a takva optužba ne postoji u Njemačkoj.

Početkom tjedna Vrhovni sud u Madridu osudio je devetero katalonskih dužnosnika na zatvorske kazne od devet do 13 godina zbog organiziranja referenduma o nezavisnosti 2017., koji je bio zabranio Ustavni sud i posljedičnog proglašenja republike Katalonije. Osuđeni su zbog poticanja stanovništva na ustanak i trošenja javnog novca za organiziranje zabranjenog referenduma.

Sud je odbacio optužbu za pobunu, koja je implicirala korištenje nasilja, a na kojoj je inzistiralo državno odvjetništvo.

Još troje dužnosnika osuđeno je na zabranu obnašanja javnih funkcija i novčane kazne.

Izvor: Agencije